Do góry

Zupy Przepis na:

Szybka zupa pomidorowa mojej babci.

Szybka zupa pomidorowa mojej babci.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4331

Dodano:

Odsłon: 6118

Taka zupa często gościła w domu mojej babci, szczególnie, kiedy było pranie. W tamtych czasach pranie (nawet we Frani) zajmowało całą rodzinę i cały dzień. Należało wtedy siedzieć cicho i wchodzić nikomu w paradę, bo można było oberwać ścierką. Ze względu na brak czasu obiad również był szybki - pomidorowa z przecieru, koniecznie z ryżem.

Składniki

  • puszka pomidorów w zalewie (wersja nowoczesna, bo moja babcia nie znała takich rarytasów)
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki ryżu
  • sól, pieprz - do smaku
  • 100 ml kwaśnej śmietany
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotuj bulion i wrzuć do niego pomidory z puszki wraz z zalewą. Pogotuj, aż pomidory się rozpadną. Dodaj ryż i gotuj,aż będzie miękki.
    Dopraw śmietaną - kwaśną śmietanę trzeba zahartować wlewając do niej kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszać i dopiero wtedy wlać do zupy.
    Dopraw do smaku.
    Podawaj z dużą ilością natki lub z porwanymi ręcznie listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kasik300 03 października 2013 Wiech K napisal...."wersja nowoczesna",eh czytanie ze zrozumieniem sie klania. Komentarz nie na temat walorow smakowych a samej nazwy jest malo oryginalny!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 03 października 2013 jeżeli zupa babci- i pomidory z puszki a bulion warzywny? - pewnie z kostki - to co to za zupa babci!!!!babcie nie znały pomidorów z puszki !!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń