Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 796
Dodano: 22.02.2018
Odsłon: 9608
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać cebulę i smażyć 2 minuty, dodać imbir czosnek, trawę cytrynową, jalapeno i smażyć 4 minuty ciągle mieszając. Dodać curry i kurkumę, smażyć minutę. Dodać gorący bulion.
Doprowadzić do wrzenia – dodać bataty i marchwkę. Gotować 15-20 minuty, aż bataty będą miękkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić przed zmiksowaniem.
Zmiksować całość na gładką, kremową masę. Uwaga, aby się nie poparzyć.
Postawić z powrotem na małym ogniu, dodać mleko kokosowe (zostawić jedną lub dwie łyżki do dekoracji), doprawić do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem. Zdjąć z ognia, Udekorować i podawać.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

DomowaPiwniczka 23 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
to musi byc boskie! częstuję się ..przepisem :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 22 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Dzięki za przepis ;) Otworzyłem mleko kokosowe, potrzebowałem troszkę...teraz wiem, jak wykorzystam. Pozdro ;) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz