Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ach, jak pięknie ta zupa wygląda! Podana do stołu, zniknie natychmiast.
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 179
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 47
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 179
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 47
Składniki
W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać cebulę i smażyć 2 minuty, dodać imbir czosnek, trawę cytrynową, jalapeno i smażyć 4 minuty ciągle mieszając. Dodać curry i kurkumę, smażyć minutę. Dodać gorący bulion.
Doprowadzić do wrzenia – dodać bataty i marchwkę. Gotować 15-20 minuty, aż bataty będą miękkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić przed zmiksowaniem.
Zmiksować całość na gładką, kremową masę. Uwaga, aby się nie poparzyć.
Postawić z powrotem na małym ogniu, dodać mleko kokosowe (zostawić jedną lub dwie łyżki do dekoracji), doprawić do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem. Zdjąć z ognia, Udekorować i podawać.