Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-03-2022
Bazą smakową zupy jest bulion z dużą ilością pachnących ziół i przypraw. Trawa cytrynowa, liście limonki kafir, imbir i czosnek nadają zupie ten cudowny aromat.....
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2488
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2488
Składniki
Piersi z kurczaka natrzeć jedną łyżką pasty tom yum, odstawić na około godzinę. Boczniaki pokroić w paski, cebulę w piórka.
W garnku zagotować wodę z bulionem. Używając trzonka noża lub tłuczka do rozbijania mięsa zmiażdżyć czosnek, trawę cytrynową i papryczki birds eye, aby uwolniły smak i aromat. Całość wrzucić do garnka.
Liście limonki zgnieść w dłoni, imbir pokroić na kawałki, dodać do gotującej się zupy. Gotować na średnim ogniu przez około 10-15 minut.
Bulion odcedzić, dodać pastę tom yum i sos rybny, doprawić do smaku cukrem palmowym i sokiem z limonki.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Zamarynowane piersi z kurczaka smażyć na średnim ogniu po kilka minut z obu stron. Zdjąć z patelni, pokroić w plastry.
Na ten sam tłuszcz wrzucić przygotowane wcześniej boczniaki i cebulę, smażyć 5-6 minut.
Makaron ryżowy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
Do misek nakładać porcje makaronu ryżowego, grzybów i plastry kurczaka. Zalać gorącym bulionem. Oddzielnie podać kolendrę, szczypiorek, paski imbiru i płatki chili.