Rozgrzewająca, sycąca zupa w azjatyckim stylu. Bogactwo smaków i aromatów zachwyci każdego!
Tantanmen ramen
Składniki
Zupa:
- Bulion dowolny (u mnie drobiowy) - 500ml
- Mleko sojowe (lub inne roślinne) - 750ml
- Pasta miso - 1 łyżka
- Tahini - 1 łyżka
- Chilli mielone - 1 łyżeczka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sos sojowy - ewentualnie do smaku
Mięso:
- Mięso mielone wieprzowe - 500g
- Czosnek - 4 ząbki
- Imbir - korzeń 5cm
- Chilli - 1 szt
- Sos ostrygowy - 2 łyżki
- Ocet ryżowy - 2 łyżki
- Cebula dymka (biała część) - 2szt
- Olej - 2 łyżki
Dodatki:
- Makaron ramen - 200g
- Jajka marynowane - 4szt (przepis w opisie)
- Pak choi - 2szt (lub kilka liści pekińskiej)
- Kiełki - najlepiej fasoli mung (u mnie mix)
- Szczypior z 2 dymek
Składniki
Zupa:
- Bulion dowolny (u mnie drobiowy) - 500ml
- Mleko sojowe (lub inne roślinne) - 750ml
- Pasta miso - 1 łyżka
- Tahini - 1 łyżka
- Chilli mielone - 1 łyżeczka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sos sojowy - ewentualnie do smaku
Mięso:
- Mięso mielone wieprzowe - 500g
- Czosnek - 4 ząbki
- Imbir - korzeń 5cm
- Chilli - 1 szt
- Sos ostrygowy - 2 łyżki
- Ocet ryżowy - 2 łyżki
- Cebula dymka (biała część) - 2szt
- Olej - 2 łyżki
Dodatki:
- Makaron ramen - 200g
- Jajka marynowane - 4szt (przepis w opisie)
- Pak choi - 2szt (lub kilka liści pekińskiej)
- Kiełki - najlepiej fasoli mung (u mnie mix)
- Szczypior z 2 dymek

Etapy przygotowania
Jajka do ramenu najlepiej zamarynować na 1-2 dni przed podaniem. https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-jajka-marynowane-do-ramenu,183394,sprytnachochla.html Zupa. Mieszamy bulion,mleko roślinne, miso, tahini, chilli, cukier. Podgrzewamy prawie do zagotowania. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym.
Mięso. Czosnek, imbir i chilli kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy na nagrzany olej, smażymy 1 minutę. Dodajemy dymkę pokrojoną w kostkę smażymy kolejną minutę. Dodajemy mięso mielone, ocet i sos ostrygowy. Całość smażymy, często mieszając, aby mięso ładnie się rozdzieliło.
Dodatki. Jajka marynowane wyjmujemy z lodówki na godzinę przed jedzeniem, aby nie były zimne. Pak choi dzielimy na połówki. Mi nie udało się kupić kapusty pak choi, więc zamieniłam ją na pekińską. Kapustę i kiełki sparzamy - najlepiej włożyć je do sitka i zamoczyć w gotującej się wodzie. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na talerzach lub w miskach układamy makaron, mięso, jajka, kapustę. Zalewamy całość gorącą zupę. Górę posypujemy kiełkami i szczypiorem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 207
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 116
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 190
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 295

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 60
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 207
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 116
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 190
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 295

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 60



Składniki
- Bulion dowolny (u mnie drobiowy) - 500ml
- Mleko sojowe (lub inne roślinne) - 750ml
- Pasta miso - 1 łyżka
- Tahini - 1 łyżka
- Chilli mielone - 1 łyżeczka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sos sojowy - ewentualnie do smaku
- Mięso mielone wieprzowe - 500g
- Czosnek - 4 ząbki
- Imbir - korzeń 5cm
- Chilli - 1 szt
- Sos ostrygowy - 2 łyżki
- Ocet ryżowy - 2 łyżki
- Cebula dymka (biała część) - 2szt
- Olej - 2 łyżki
- Makaron ramen - 200g
- Jajka marynowane - 4szt (przepis w opisie)
- Pak choi - 2szt (lub kilka liści pekińskiej)
- Kiełki - najlepiej fasoli mung (u mnie mix)
- Szczypior z 2 dymek
Jajka do ramenu najlepiej zamarynować na 1-2 dni przed podaniem. https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-jajka-marynowane-do-ramenu,183394,sprytnachochla.html Zupa. Mieszamy bulion,mleko roślinne, miso, tahini, chilli, cukier. Podgrzewamy prawie do zagotowania. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym.
Mięso. Czosnek, imbir i chilli kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy na nagrzany olej, smażymy 1 minutę. Dodajemy dymkę pokrojoną w kostkę smażymy kolejną minutę. Dodajemy mięso mielone, ocet i sos ostrygowy. Całość smażymy, często mieszając, aby mięso ładnie się rozdzieliło.
Dodatki. Jajka marynowane wyjmujemy z lodówki na godzinę przed jedzeniem, aby nie były zimne. Pak choi dzielimy na połówki. Mi nie udało się kupić kapusty pak choi, więc zamieniłam ją na pekińską. Kapustę i kiełki sparzamy - najlepiej włożyć je do sitka i zamoczyć w gotującej się wodzie. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na talerzach lub w miskach układamy makaron, mięso, jajka, kapustę. Zalewamy całość gorącą zupę. Górę posypujemy kiełkami i szczypiorem.
Pyszotka:)