Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tantanmen ramen to jeden z wariantów słynnej japońskiej zupy... a właściwie dania jednogarnkowego, biorąc pod uwagę bogactwo składników. Przepis jest, wbrew pozorom, prosty, o ile zrobisz zakupy w azjatyckich delikatesach.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118031
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8381
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2103
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118031
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8381
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2103
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Składniki
Ugotuj jajka na półtwardo (około 7 minut od chwili zagotowania się wody). Po ugotowaniu od razu zalej zimną wodą.
Zagotuj dashi z sosem sojowym i mirinem. Ostudź. Włóż do zalewy obrane jajka. Odstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Obierz czosnek i drobno posiekaj, Zetrzyj na drobnych oczkach tarki imbir. Krótko podsmaż czosnek i imbir na oleju rozgrzanym w woku, po czym dołóż mięso. Smaż przez kilka minut (aż zbrązowieje), co pewien czas mieszając. W trakcie smażenia dopraw mięso chili i sosem ostrygowym. Pod koniec dodaj ocet ryżowy.
Połącz w garnku bulion warzywny z mlekiem sojowym, sosem sojowym, cukrem, pastą tahini i olejem z chili. Zagotuj, cały czas mieszając.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zblanszuj pak choi (wrzuć na minutę do gotującej się wody). W taki sam sposób postąp z kiełkami fasoli. Sezam upraż na suchej patelni.
Podgrzej wszystkie składniki na ramen. Umieść w miskach makaron, wlej zupę i posyp z wierzchu mięsem. Do każdej miski dołóż przepołowione jajko, liście pak choi i trochę kiełków fasoli mung. Całość udekoruj sezamem i szafranem.