Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tantanmen ramen to jeden z wariantów słynnej japońskiej zupy... a właściwie dania jednogarnkowego, biorąc pod uwagę bogactwo składników. Przepis jest, wbrew pozorom, prosty, o ile zrobisz zakupy w azjatyckich delikatesach.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9793
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2435
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1580
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 572
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3719
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9793
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2435
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1580
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 572
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3719
Składniki
Ugotuj jajka na półtwardo (około 7 minut od chwili zagotowania się wody). Po ugotowaniu od razu zalej zimną wodą.
Zagotuj dashi z sosem sojowym i mirinem. Ostudź. Włóż do zalewy obrane jajka. Odstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Obierz czosnek i drobno posiekaj, Zetrzyj na drobnych oczkach tarki imbir. Krótko podsmaż czosnek i imbir na oleju rozgrzanym w woku, po czym dołóż mięso. Smaż przez kilka minut (aż zbrązowieje), co pewien czas mieszając. W trakcie smażenia dopraw mięso chili i sosem ostrygowym. Pod koniec dodaj ocet ryżowy.
Połącz w garnku bulion warzywny z mlekiem sojowym, sosem sojowym, cukrem, pastą tahini i olejem z chili. Zagotuj, cały czas mieszając.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zblanszuj pak choi (wrzuć na minutę do gotującej się wody). W taki sam sposób postąp z kiełkami fasoli. Sezam upraż na suchej patelni.
Podgrzej wszystkie składniki na ramen. Umieść w miskach makaron, wlej zupę i posyp z wierzchu mięsem. Do każdej miski dołóż przepołowione jajko, liście pak choi i trochę kiełków fasoli mung. Całość udekoruj sezamem i szafranem.