Do góry

Zupy Przepis na:

Tom Yum. Pyszny „bulion” z Tajlandii

Tom Yum. Pyszny „bulion” z Tajlandii

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 673

Dodano:

Odsłon: 329

To chyba najpopularniejsza tajska zupa, która w składnikach nie ma mleka kokosowego. Tom Yum oryginalnie podaje się z mięsem lub krewetkami. W moim przepisie zrezygnowałem z mięsa, ale można go dodać.

Składniki

  • 1 litr wody lub bulionu
  • mini kukurydza w kolbach (słoiczek)
  • 1 duża marchewka pokrojona w julienne
  • 200 g tofu
  • garść grzybów shitake
  • 3 łyżki gotowej pasty tom yum
  • kolendra do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka z wodą dajemy pastę Tom Yum oraz bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez min. 20 minut.

  2. W międzyczasie grzyby, kukurydzę, tofu i marchewkę kroimy w kawałki, „na jeden kęs”, i dodajemy do garnka. Gotujemy 5 minut, zdejmujemy z ognia, podajemy z kolendrą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń