Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, gęsta, sycąca ale nie ciężka zupa rodem z Toskanii. Jak wszystkie potrawy z tego regionu, bazuje na świeżych warzywach. Na przednówku - jak znalazł. Same witaminy! I spora porcja błonnika!
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 226
Banalnie prosty w przygotowaniu makaron z naleśników, który można zjeść jako...
Odsłon: 153
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 173
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 226
Banalnie prosty w przygotowaniu makaron z naleśników, który można zjeść jako...
Odsłon: 153
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 173
Składniki
Fasolę namocz na noc w wodzie. Boczek (pancettę) pokrój w grubą kostkę. Podobnie cebulę. Czosnek zgnieć i posiekaj. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmaż boczek, dodaj cebulę i czosnek i smaż ok. 5 minut, aż cebula zmięknie.
Pokrój grubo obraną marchewkę, oczyszczone łodygi selera i umytą cukinię. Dodaj warzywa do garnka.
Dołóż grubo poszatkowaną kapustę, odsączoną fasolę i pomidory z zalewą. Wlej bulion, ok. 2 litrów wody i zagotuj całość. Gotuj na małym ogniu około 2 godzin - bez przykrycia. Po dwóch godzinach dodaj soczewicę i gotuj jeszcze 20 - 30 minut. Dopraw do smaku - jeżeli trzeba.
Pokrojoną ciabattę podsmaż na grzanki w piekarniku lub tosterze. Włóż do miseczki grzankę i zalej zupą. Można skropić odrobiną dobrej oliwy.