Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, gęsta, sycąca ale nie ciężka zupa rodem z Toskanii. Jak wszystkie potrawy z tego regionu, bazuje na świeżych warzywach. Na przednówku - jak znalazł. Same witaminy! I spora porcja błonnika!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11122
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4909
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1064
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9638
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1430
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11122
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4909
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1064
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9638
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1430
Składniki
Fasolę namocz na noc w wodzie. Boczek (pancettę) pokrój w grubą kostkę. Podobnie cebulę. Czosnek zgnieć i posiekaj. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmaż boczek, dodaj cebulę i czosnek i smaż ok. 5 minut, aż cebula zmięknie.
Pokrój grubo obraną marchewkę, oczyszczone łodygi selera i umytą cukinię. Dodaj warzywa do garnka.
Dołóż grubo poszatkowaną kapustę, odsączoną fasolę i pomidory z zalewą. Wlej bulion, ok. 2 litrów wody i zagotuj całość. Gotuj na małym ogniu około 2 godzin - bez przykrycia. Po dwóch godzinach dodaj soczewicę i gotuj jeszcze 20 - 30 minut. Dopraw do smaku - jeżeli trzeba.
Pokrojoną ciabattę podsmaż na grzanki w piekarniku lub tosterze. Włóż do miseczki grzankę i zalej zupą. Można skropić odrobiną dobrej oliwy.