Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna polska pomidorówka - tym razem w wydaniu włoskim. Jest tam równie popularna jak u nas, ale smakuje trochę inaczej, bo też inaczej jest przyrządzona. Zapraszam wszystkich wielbicieli zupy pomidorowej do wypróbowania tej wersji.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3739
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3803
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 373
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 689
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3739
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3803
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 373
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 689
Składniki
W garnku (najlepiej z grubym dnem) przygotuj "verdura" - bazę toskańskich sosów pomidorowych. Marchew, seler i cebulę pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej oliwę i na gorącą włóż łyżkę masła. Zanim masło się rozpuści wrzuć pokrojone warzywa i duś na małym ogniu aż staną się szkliste.
Dołóż suszone pomidory i rozgnieciony czosnek.
Duś jeszcze chwilę ( 2 - 3 minuty) i wrzuć pomidory z puszki wraz z zalewą. Tu powinienem się wytłumaczyć, dlaczego mimo sezonu na nasze pomidory używam tych z puszki. W smaku tych pomidorów tkwi sedno całej zupy! Polskie, idealne do kanapek czy na sałatki - do tej zupy się nie nadają! Dodaj zioła włoskie. Gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, aż pomidory rozgotują się całkowicie. Dodaj bazylię i po ok. 5 minutach wlej gorący wywar, zagotuj i gotuj jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Nałóż na talerze porcję gorącego makaronu i nalej zupę. Udekoruj listkami bazylii.