Do góry

Zupy Przepis na:

Toskańska zupa pomidorowa

Przepis dnia 2013-07-22
Toskańska zupa pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4623

Dodano:

Odsłon: 8132

Klasyczna polska pomidorówka - tym razem w wydaniu włoskim. Jest tam równie popularna jak u nas, ale smakuje trochę inaczej, bo też inaczej jest przyrządzona. Zapraszam wszystkich wielbicieli zupy pomidorowej do wypróbowania tej wersji.

Składniki

  • marchewka - 2 średnie
  • seler naciowy - 2 gałązki
  • cebula - 1 duża
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory pellati w puszcze - 2 puszki
  • kilka listków bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, przyprawa włoska - do smaku
  • bulion warzywny - ok. 1,5 litra
  • makaron - najlepiej duże muszelki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Toskańska zupa pomidorowa

Przygotowanie

  1. W garnku (najlepiej z grubym dnem) przygotuj "verdura" - bazę toskańskich sosów pomidorowych.
    Marchew, seler i cebulę pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej oliwę i na gorącą włóż łyżkę masła. Zanim masło się rozpuści wrzuć pokrojone warzywa i duś na małym ogniu aż staną się szkliste.

  2. Dołóż suszone pomidory i rozgnieciony czosnek.

  3. Duś jeszcze chwilę ( 2 - 3 minuty) i wrzuć pomidory z puszki wraz z zalewą.
    Tu powinienem się wytłumaczyć, dlaczego mimo sezonu na nasze pomidory używam tych z puszki. W smaku tych pomidorów tkwi sedno całej zupy! Polskie, idealne do kanapek czy na sałatki - do tej zupy się nie nadają!

    Dodaj zioła włoskie.

    Gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, aż pomidory rozgotują się całkowicie.
    Dodaj bazylię i po ok. 5 minutach wlej gorący wywar, zagotuj i gotuj jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.

  4. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.

    Nałóż na talerze porcję gorącego makaronu i nalej zupę. Udekoruj listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jerzy532 19 kwietnia 2016 Chyba jeszcze jestem dyletantem kucharskim. Ale kto pyta nie błądzi. Co oznacza użyty w przepisie składnik "zioła włoskie"?
Proszę też o uzupełnienie składników o pozycje:
- suszone pomidory
- zioła włoskie
Uzyskamy większy porządek i będziemy w pełni korzystać z funkcji "drukuj listę zakupów".
Pozdrawiam serdecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

flower30 14 sierpnia 2013 Wygląda apetycznie, ile dodać suszonych pomidorów bo nie ma ich w podanych składnikach?
Mam zamiar wypróbować ten przepis:)
Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń