Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna polska pomidorówka - tym razem w wydaniu włoskim. Jest tam równie popularna jak u nas, ale smakuje trochę inaczej, bo też inaczej jest przyrządzona. Zapraszam wszystkich wielbicieli zupy pomidorowej do wypróbowania tej wersji.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13728
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4307
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43251
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 524
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 449
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 475
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13728
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4307
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43251
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 524
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 449
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 475
Składniki
W garnku (najlepiej z grubym dnem) przygotuj "verdura" - bazę toskańskich sosów pomidorowych. Marchew, seler i cebulę pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej oliwę i na gorącą włóż łyżkę masła. Zanim masło się rozpuści wrzuć pokrojone warzywa i duś na małym ogniu aż staną się szkliste.
Dołóż suszone pomidory i rozgnieciony czosnek.
Duś jeszcze chwilę ( 2 - 3 minuty) i wrzuć pomidory z puszki wraz z zalewą. Tu powinienem się wytłumaczyć, dlaczego mimo sezonu na nasze pomidory używam tych z puszki. W smaku tych pomidorów tkwi sedno całej zupy! Polskie, idealne do kanapek czy na sałatki - do tej zupy się nie nadają! Dodaj zioła włoskie. Gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, aż pomidory rozgotują się całkowicie. Dodaj bazylię i po ok. 5 minutach wlej gorący wywar, zagotuj i gotuj jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Nałóż na talerze porcję gorącego makaronu i nalej zupę. Udekoruj listkami bazylii.