Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna polska pomidorówka - tym razem w wydaniu włoskim. Jest tam równie popularna jak u nas, ale smakuje trochę inaczej, bo też inaczej jest przyrządzona. Zapraszam wszystkich wielbicieli zupy pomidorowej do wypróbowania tej wersji.
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 12
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 22
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 67
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 12
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 22
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 67
Składniki
W garnku (najlepiej z grubym dnem) przygotuj "verdura" - bazę toskańskich sosów pomidorowych. Marchew, seler i cebulę pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej oliwę i na gorącą włóż łyżkę masła. Zanim masło się rozpuści wrzuć pokrojone warzywa i duś na małym ogniu aż staną się szkliste.
Dołóż suszone pomidory i rozgnieciony czosnek.
Duś jeszcze chwilę ( 2 - 3 minuty) i wrzuć pomidory z puszki wraz z zalewą. Tu powinienem się wytłumaczyć, dlaczego mimo sezonu na nasze pomidory używam tych z puszki. W smaku tych pomidorów tkwi sedno całej zupy! Polskie, idealne do kanapek czy na sałatki - do tej zupy się nie nadają! Dodaj zioła włoskie. Gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, aż pomidory rozgotują się całkowicie. Dodaj bazylię i po ok. 5 minutach wlej gorący wywar, zagotuj i gotuj jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Nałóż na talerze porcję gorącego makaronu i nalej zupę. Udekoruj listkami bazylii.