Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na szczaw trwa dość krótko, dlatego warto z niego korzystać w pełni. Zwłaszcza z młodych liści szczawiu, które zawierają mnóstwo witaminy C, potasu i żelaza. Z młodego szczawiu najlepiej wychodzi oczywiście tradycyjna zupa szczawiowa, z ziemniakami i jajkiem. Taka jak robiły nasze babcie.
Na mięsnym żeberku lub kościach od schabu ugotuj 3 l wywaru. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Szczaw dokładnie umyj i poszatkuj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozpuść łyżkę masła, wrzuć pokrojoną cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. Zeszklij delikatnie - 2-3 minuty, by warzywa zachowały chrupkość - i wrzuć do gotującego się wywaru. Po 5 minutach dodaj ziemniaki. Dopraw solą.
Na patelni po warzywach rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż szczaw. Gdy ziemniaki w zupie będą al dente, dodaj podsmażony szczaw i gotuj ok. 5 minut. Jeśli potrzeba, dodaj sól oraz pieprz do smaku.
Poszatkuj koperek. Śmietanę wymieszaj w szklance z chochla gorącej zupy, by się zahartowała. Wlej do zupy (już nie gotuj), dodaj koperek i zamieszaj.
Zupę szczawiową podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami, które włóż bezpośrednio do talerza.
Klasyka polskiej kuchni oraz wspomnień z dzieciństwa.Chyba każdy z nas uwielb...
Odsłon: 3279
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 98
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 225
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 143
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 165
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 221
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 98
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 225
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 143
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 165
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 221
Składniki
Na mięsnym żeberku lub kościach od schabu ugotuj 3 l wywaru. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Szczaw dokładnie umyj i poszatkuj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozpuść łyżkę masła, wrzuć pokrojoną cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. Zeszklij delikatnie - 2-3 minuty, by warzywa zachowały chrupkość - i wrzuć do gotującego się wywaru. Po 5 minutach dodaj ziemniaki. Dopraw solą.
Na patelni po warzywach rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż szczaw. Gdy ziemniaki w zupie będą al dente, dodaj podsmażony szczaw i gotuj ok. 5 minut. Jeśli potrzeba, dodaj sól oraz pieprz do smaku.
Poszatkuj koperek. Śmietanę wymieszaj w szklance z chochla gorącej zupy, by się zahartowała. Wlej do zupy (już nie gotuj), dodaj koperek i zamieszaj. Zupę szczawiową podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami, które włóż bezpośrednio do talerza.
Przepisy Zupy
Zupy
Lekka zupka
Zupy
ZUPA Z SOCZEWICY. Wspaniała w swojej prostocie.
Zupy
Zupa ryżanka
Zupy
Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami według Ewy Wachowicz
Lekka zupka
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 20
ZUPA Z SOCZEWICY. Wspaniała w swojej prostocie.
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 143