Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na szczaw trwa dość krótko, dlatego warto z niego korzystać w pełni. Zwłaszcza z młodych liści szczawiu, które zawierają mnóstwo witaminy C, potasu i żelaza. Z młodego szczawiu najlepiej wychodzi oczywiście tradycyjna zupa szczawiowa, z ziemniakami i jajkiem. Taka jak robiły nasze babcie.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 70
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 70
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Składniki
Na mięsnym żeberku lub kościach od schabu ugotuj 3 l wywaru. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Szczaw dokładnie umyj i poszatkuj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozpuść łyżkę masła, wrzuć pokrojoną cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. Zeszklij delikatnie - 2-3 minuty, by warzywa zachowały chrupkość - i wrzuć do gotującego się wywaru. Po 5 minutach dodaj ziemniaki. Dopraw solą.
Na patelni po warzywach rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż szczaw. Gdy ziemniaki w zupie będą al dente, dodaj podsmażony szczaw i gotuj ok. 5 minut. Jeśli potrzeba, dodaj sól oraz pieprz do smaku.
Poszatkuj koperek. Śmietanę wymieszaj w szklance z chochla gorącej zupy, by się zahartowała. Wlej do zupy (już nie gotuj), dodaj koperek i zamieszaj. Zupę szczawiową podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami, które włóż bezpośrednio do talerza.