Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta juz tuż, tuż więc to już ostatni dzwonek na wstawienie zakwasu na żurek ;) Ja swój zakwas przygotowałam już wczoraj, teraz tylko czekać aż będzie gotowy. Zazwyczaj trwa to około 3-5 dni, wiec jeśli jeszcze go nie przygotowaliście to dzisiaj jest ostatni moment. Przepis na zakwas pochodzi od mojej babci, która zdecydowanie robi najlepszy żurek na świecie!
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4877
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 160
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 43
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4877
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 160
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 43
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Składniki
Do dużego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, obrany czosnek i podzielony na mniejsze kawałki chrzan. Mieszamy. Na górę wrzucamy kawałek chleba/bułki. Słoik przykrywamy bawełnianą/lnianą ściereczką lub gazą i pozostawiamy na blacie kuchennym, w cieple na około 3-5 dni. Ważne jest aby nigdy nie zamykać szczelnie słoika z zakwasem bo zakończy to proces fermentacji!
Zakwas należy CODZIENNIE dokładnie przemieszać. Będzie gotowy kiedy będzie miał przyjemny zapach i będzie kwaśny. Taki żur przecedzamy, przelewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Możemy go przechowywać nawet do 2 tygodni.
Pamiętajcie jednak, że po dodaniu zakwasu do zupy należy go zagotować i pilnować żeby się nie przypalił. Smacznego ;)