Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta juz tuż, tuż więc to już ostatni dzwonek na wstawienie zakwasu na żurek ;) Ja swój zakwas przygotowałam już wczoraj, teraz tylko czekać aż będzie gotowy. Zazwyczaj trwa to około 3-5 dni, wiec jeśli jeszcze go nie przygotowaliście to dzisiaj jest ostatni moment. Przepis na zakwas pochodzi od mojej babci, która zdecydowanie robi najlepszy żurek na świecie!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1475
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2984
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1065
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1841
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1475
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2984
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1065
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1841
Składniki
Do dużego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, obrany czosnek i podzielony na mniejsze kawałki chrzan. Mieszamy. Na górę wrzucamy kawałek chleba/bułki. Słoik przykrywamy bawełnianą/lnianą ściereczką lub gazą i pozostawiamy na blacie kuchennym, w cieple na około 3-5 dni. Ważne jest aby nigdy nie zamykać szczelnie słoika z zakwasem bo zakończy to proces fermentacji!
Zakwas należy CODZIENNIE dokładnie przemieszać. Będzie gotowy kiedy będzie miał przyjemny zapach i będzie kwaśny. Taki żur przecedzamy, przelewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Możemy go przechowywać nawet do 2 tygodni.
Pamiętajcie jednak, że po dodaniu zakwasu do zupy należy go zagotować i pilnować żeby się nie przypalił. Smacznego ;)