Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Internety powiadają, że dziś jest dzień zupy błyskawicznej Internety powiadają, że Heidi Klum na śniadanie jada rosół i dlatego jest szczupła i piękna wciąż A ja wam powiem, że ja mam codziennie na śniadanie coś innego , ot na przykład dziś ugotowałem tradycyjną ( od tysiąca lat) , zupę Three sisters 🏼 Zupa ta 3 siostry , to zupa indian amerykańskich a składa sie z fasoli, dyni lub cukinii oraz kukurydzy. Do tego można dodać warzywa jak marchew, kilka ziemniaków, pomidorki grillowane i przyprawy jak chilli, chipotle, kmin, cebule i czosnek no i bulion z mięskiem jak kto lubi. I pieprzne to i pikantne z lekka przyjemnie i to ma sens i się chce żyć niebo w gębie ps. Talerz luźno z humorem dziś też jest Indianin, indianka i troche sianka :) hehehe Ps. Zupa THREE SISTERS ( 3 siostry) to tradycyjna indiańska zupa plemion USA, Meksyku i Kanady a skąd taka nazwa ? Ano stąd , że kukurydza, fasola i dyniowate (Cukinie, dynie itp..) to podstawowe rośliny uprawiane przez indian od tysięcy lat i co ważne, te 3 rośliny uważane za święty dar i dlatego zawsze rosną razem , na jednej grządce (polu). Gdyż nie tylko, że lubią swoje towarzystwo ale też wzajemnie się wspierają i nie konkurują ze sobą o składniki pokarmowe i wodę a to ze wzlędu na specyficzny system korzeniowy i właściwości. I tak korzenie fasoli dostarczają kukurydzy i dyniom azot, Kukurydza jest wsparciem dla fasoli a liście dyni zacieniają glebę , dzięki temu woda tak szybko nie paruje w upalne dni
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 133
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 133
Składniki
Na rozgrzany olej w garnku (kociołku) wrzucić nalezy kmin, cebulę i czosnek i lekko zblanszować. Dodać pokrojone w kostkę pomidory (mogą być spodgrilla) .. poddusić ze 3 minuty. Nalać do garnka wody (do polowy garnka) wrzucić mięso i gotować wywar. W międzyczasie pokroić dynie (cukinię), fasolkę, marchew, ziemniaki i zedrzeć ziarna kukurydz z kolby. Gdy wywar zacznie się gotować, należy wrzucić warzywa i gotować do miękkości . (W przypadku gdy dodajemy kukurydzę kiszoną, to wrzucamy ją dopiero gdy marchew będzie na pol miękka) , to pozwoli zachować więcej cennych skłądników odżywczych z kiszonej kukurydzy. Dodajemy też chilli i chipotle oraz opcjonalnie kilka suszonych grzybków. Gdy już wszystko będzie miękkie , dodać nalezy nać pietruszki lub marchewki i doprawić solą i pieprzem do smaku.