Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca zupa, pełna smaku umami. Intensywny warzywny bulion, 3 rodzaje grzybów, tofu i marynowane jajko. Na pierwszy plan smakowy zdecydowanie wybijają się grzyby shimeji, jeśli jeszcze ich nie jedliście - koniecznie spróbujcie!
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 148
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 97
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 157
Wiadomo ze domowe pączki najlepsze i każdy ma swój ulubiony przepis. Ja dzisi...
Odsłon: 123
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 148
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 97
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 157
Wiadomo ze domowe pączki najlepsze i każdy ma swój ulubiony przepis. Ja dzisi...
Odsłon: 123
Składniki
Wszystkie składniki na bulion - warzywa, glony i przyprawy umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Nie bójcie się używania wodorostów - nie zmienią aromatu zupy, a jedynie podbiją smak umami. Mój bulion gotowałam w szybkowarze (co gorąco polecam!) przez 40 minut od złapania ciśnienia. Jeśli używacie zwykłego garnka, bulion powinien się gotować około 1,5 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu bulion odcedzamy. Możemy wybrać to, co chcemy zostawić do zupy. Ja zostawiłam grzyby suszone, grzyby shinake i marchew. Pozostały, czysty bulion doprawiamy tare: sosem rybnym, sojowym i olejem sezamowym.
Tofu najlepiej przygotować na kilka godzin przed gotowanie, można nawet dzień wcześniej. Kroimy tofu w kostkę, mieszamy z sosem rybnym i przyprawą 5 smaków. Odstawiamy do zamarynowania. Przed samym przygotowaniem mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną, Smażymy na oleju na rumiany kolor. Jajka do ramenu również musimy przygotować wcześniej. Najlepiej dać im 2 dni na marynowanie. Polecam z przepisu: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-jajka-marynowane-do-ramenu,183394,sprytnachochla.html Z grzybów shimeji odcinamy twardą podstawę. Grzybki polewamy sosem sojowym, posypujemy pieprzem i smażymy na oleju, na niedużym ogniu około 10 minut. Kapustę pak choi myjemy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do wrzątku na 2 minuty, potem przelewamy zimną wodą. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na talerzach układamy makaron, jajka, pak choi, tofu, grzyby, kukurydzę, marchewkę. Zalewamy gorącym bulionem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.