Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca zupa, pełna smaku umami. Intensywny warzywny bulion, 3 rodzaje grzybów, tofu i marynowane jajko. Na pierwszy plan smakowy zdecydowanie wybijają się grzyby shimeji, jeśli jeszcze ich nie jedliście - koniecznie spróbujcie!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 248
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 770
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3616
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 248
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 770
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3616
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Wszystkie składniki na bulion - warzywa, glony i przyprawy umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Nie bójcie się używania wodorostów - nie zmienią aromatu zupy, a jedynie podbiją smak umami. Mój bulion gotowałam w szybkowarze (co gorąco polecam!) przez 40 minut od złapania ciśnienia. Jeśli używacie zwykłego garnka, bulion powinien się gotować około 1,5 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu bulion odcedzamy. Możemy wybrać to, co chcemy zostawić do zupy. Ja zostawiłam grzyby suszone, grzyby shinake i marchew. Pozostały, czysty bulion doprawiamy tare: sosem rybnym, sojowym i olejem sezamowym.
Tofu najlepiej przygotować na kilka godzin przed gotowanie, można nawet dzień wcześniej. Kroimy tofu w kostkę, mieszamy z sosem rybnym i przyprawą 5 smaków. Odstawiamy do zamarynowania. Przed samym przygotowaniem mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną, Smażymy na oleju na rumiany kolor. Jajka do ramenu również musimy przygotować wcześniej. Najlepiej dać im 2 dni na marynowanie. Polecam z przepisu: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-jajka-marynowane-do-ramenu,183394,sprytnachochla.html Z grzybów shimeji odcinamy twardą podstawę. Grzybki polewamy sosem sojowym, posypujemy pieprzem i smażymy na oleju, na niedużym ogniu około 10 minut. Kapustę pak choi myjemy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do wrzątku na 2 minuty, potem przelewamy zimną wodą. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na talerzach układamy makaron, jajka, pak choi, tofu, grzyby, kukurydzę, marchewkę. Zalewamy gorącym bulionem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.