Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem jest pokrzywa i starte ziemniaki (Pyry) oraz bulion. Warianty tej zupy przewidują dodatki siemienia lnianego, marchwii, cebuli, pora czy pietruszki, tudzież kilku kapeluszy suszonych grzybków. Zupę można jeść samą lub z grzankami. Istnieje przypuszczenie że tą zupą karmiono armię Napoleona i samego Napoleona ( jako że Napoleon znany był z tego, że sypiał i jadał często to, co jego żołnierze) gdy w roku 1806 przybył do Poznania. Sama zupa jest tania, pożywna i korzystna dla zdrowia dzięki odżywczym właściwościom pokrzywy i ziemniaków (Pyrów )
Garnek
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11321
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 292
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 62
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 433
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11321
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 292
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 62
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 433
Składniki
Kiedy zupa za sprawą siemienia lnianego stanie się gęstawa i lekko kisielowata . Podawać na gorąco np. z Grzankami lub z warzywami z zupy :)
Do ugotowanego bulionu mięsno warzywnego (np. na kurczaku z marchwią, piepruszką, selerem, porem i cebulą ) wrzucamy 2 kapelusze grzybków i potarte ziemniaki, Gotować przez 5 do 8 minut.
Posiekać ziele pokrzywy i wrzucić do gotuącego się bulionu z ziemniakami potartymi i kapeluszami grzybków, Dodać także siemię lniane i gotować 10 minut na wolnym ogniu.