Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem jest pokrzywa i starte ziemniaki (Pyry) oraz bulion. Warianty tej zupy przewidują dodatki siemienia lnianego, marchwii, cebuli, pora czy pietruszki, tudzież kilku kapeluszy suszonych grzybków. Zupę można jeść samą lub z grzankami. Istnieje przypuszczenie że tą zupą karmiono armię Napoleona i samego Napoleona ( jako że Napoleon znany był z tego, że sypiał i jadał często to, co jego żołnierze) gdy w roku 1806 przybył do Poznania. Sama zupa jest tania, pożywna i korzystna dla zdrowia dzięki odżywczym właściwościom pokrzywy i ziemniaków (Pyrów )
Garnek
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2857
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 365
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 74
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2857
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 365
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 74
Składniki
Kiedy zupa za sprawą siemienia lnianego stanie się gęstawa i lekko kisielowata . Podawać na gorąco np. z Grzankami lub z warzywami z zupy :)
Do ugotowanego bulionu mięsno warzywnego (np. na kurczaku z marchwią, piepruszką, selerem, porem i cebulą ) wrzucamy 2 kapelusze grzybków i potarte ziemniaki, Gotować przez 5 do 8 minut.
Posiekać ziele pokrzywy i wrzucić do gotuącego się bulionu z ziemniakami potartymi i kapeluszami grzybków, Dodać także siemię lniane i gotować 10 minut na wolnym ogniu.