Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz alternatywy dla barszczu i zupy grzybowej podawanej podczas kolacji wigilijnej? Wypróbuj przepis na prostą, ale bardzo smaczną zupę śledziową.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 762
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 762
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
Płaty śledziowe zalej wodą i namaczaj je przez około godzinę, by pozbyć się słonego smaku. Wodę wlej do garnka i dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj. Marchewkę, seler i pietruszkę umyj, osusz i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz cebule i pokrój je w półtalarki. Obrane ziemniaki umyj i pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do gotującej się z przyprawami wody. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika aż do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie, wyłącz palnik i poczekaj aż wywar nieco przestygnie. Do jeszcze gorącego, ale nie wrzącego dodaj pokrojone na około 3-centymetrowe paski śledzie. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. Zupę śledziową najlepiej jest przygotować niedługo przed podaniem, by nie odgrzewać jej już po dodaniu śledzi. Podawaj w miseczkach lub głębokich talerzach. Zupę przystrój natką pietruszki.