Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
tarka o drobnym oczku
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93554
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2643
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3490
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1592
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2251
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93554
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2643
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3490
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1592
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2251
Składniki
Tydzień wcześniej nastawia się zakwas na barszcz lub kupuje się gotowy. Grzyby zalewa się wrzątkiem na noc i potem gotuje się 30 minut. Buraki, oprócz jednej sztuki dodaje się do garnka z warzywami, zielem i liściem. Całość gotuje się jedną godzinę. Buraki odcedza się i do wywaru dodaje się odcedzony wywar z grzybów. Jeszcze kieliszek czerwonego wytrawnego wina, sól i pieprz. Na 3 części barszczu dodaje się jedną część zakwasu. Całość się podgrzewa ale nie zagotowuje. Ogień trzeba wyłączyć i doprawić zupę startym czosnkiem i majerankiem.
A teraz ostatni burak. Ściera się go na tarce i zamacza na sicie w zupie, barszcz zyska głęboki kolor.
Smacznego :)