Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Wigilijny barszcz
Składniki
zakwas z buraków
- 1 kg buraków
- włoszczyzna bez cebuli
- chrzan kawałek
- kminek ziarno szczypta
- sól 1 łyżka na każdy litr zawartości
barszcz
- buraki 1 kg
- włoszczyzna
- 10 dag suszonych grzybów
- ziele angielskie i liść laurowy po kilka sztuk
- sól i pieprz
- wino czerwone wytrawne 150 ml
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
Składniki
zakwas z buraków
- 1 kg buraków
- włoszczyzna bez cebuli
- chrzan kawałek
- kminek ziarno szczypta
- sól 1 łyżka na każdy litr zawartości
barszcz
- buraki 1 kg
- włoszczyzna
- 10 dag suszonych grzybów
- ziele angielskie i liść laurowy po kilka sztuk
- sól i pieprz
- wino czerwone wytrawne 150 ml
- 2 ząbki czosnku
- majeranek

Potrzebne przybory kuchenne
tarka o drobnym oczku
Etapy przygotowania
Tydzień wcześniej nastawia się zakwas na barszcz lub kupuje się gotowy. Grzyby zalewa się wrzątkiem na noc i potem gotuje się 30 minut. Buraki, oprócz jednej sztuki dodaje się do garnka z warzywami, zielem i liściem. Całość gotuje się jedną godzinę. Buraki odcedza się i do wywaru dodaje się odcedzony wywar z grzybów. Jeszcze kieliszek czerwonego wytrawnego wina, sól i pieprz. Na 3 części barszczu dodaje się jedną część zakwasu. Całość się podgrzewa ale nie zagotowuje. Ogień trzeba wyłączyć i doprawić zupę startym czosnkiem i majerankiem.
A teraz ostatni burak. Ściera się go na tarce i zamacza na sicie w zupie, barszcz zyska głęboki kolor.
Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 446
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 174

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2305
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 446
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 174

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2305


Składniki
- 1 kg buraków
- włoszczyzna bez cebuli
- chrzan kawałek
- kminek ziarno szczypta
- sól 1 łyżka na każdy litr zawartości
- buraki 1 kg
- włoszczyzna
- 10 dag suszonych grzybów
- ziele angielskie i liść laurowy po kilka sztuk
- sól i pieprz
- wino czerwone wytrawne 150 ml
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
Tydzień wcześniej nastawia się zakwas na barszcz lub kupuje się gotowy. Grzyby zalewa się wrzątkiem na noc i potem gotuje się 30 minut. Buraki, oprócz jednej sztuki dodaje się do garnka z warzywami, zielem i liściem. Całość gotuje się jedną godzinę. Buraki odcedza się i do wywaru dodaje się odcedzony wywar z grzybów. Jeszcze kieliszek czerwonego wytrawnego wina, sól i pieprz. Na 3 części barszczu dodaje się jedną część zakwasu. Całość się podgrzewa ale nie zagotowuje. Ogień trzeba wyłączyć i doprawić zupę startym czosnkiem i majerankiem.
A teraz ostatni burak. Ściera się go na tarce i zamacza na sicie w zupie, barszcz zyska głęboki kolor.
Smacznego :)
Od święta ...i na co dzień :) pychota :)
Jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych:)
Super przepis na przepyszny barszcz. Zabieram filiżankę z barszczem do moich roladek , a Ty zabierz sobie roladki tylko mi połowę zostaw. Ha ha .;) Pychotka barszczyk.;)