Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
tarka o drobnym oczku
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4110
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416175
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2802
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4110
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416175
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2802
Składniki
Tydzień wcześniej nastawia się zakwas na barszcz lub kupuje się gotowy. Grzyby zalewa się wrzątkiem na noc i potem gotuje się 30 minut. Buraki, oprócz jednej sztuki dodaje się do garnka z warzywami, zielem i liściem. Całość gotuje się jedną godzinę. Buraki odcedza się i do wywaru dodaje się odcedzony wywar z grzybów. Jeszcze kieliszek czerwonego wytrawnego wina, sól i pieprz. Na 3 części barszczu dodaje się jedną część zakwasu. Całość się podgrzewa ale nie zagotowuje. Ogień trzeba wyłączyć i doprawić zupę startym czosnkiem i majerankiem.
A teraz ostatni burak. Ściera się go na tarce i zamacza na sicie w zupie, barszcz zyska głęboki kolor.
Smacznego :)