Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
tarka o drobnym oczku
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1752
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2258
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 57
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 139
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1377
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1752
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2258
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 57
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 139
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1377
Składniki
Tydzień wcześniej nastawia się zakwas na barszcz lub kupuje się gotowy. Grzyby zalewa się wrzątkiem na noc i potem gotuje się 30 minut. Buraki, oprócz jednej sztuki dodaje się do garnka z warzywami, zielem i liściem. Całość gotuje się jedną godzinę. Buraki odcedza się i do wywaru dodaje się odcedzony wywar z grzybów. Jeszcze kieliszek czerwonego wytrawnego wina, sól i pieprz. Na 3 części barszczu dodaje się jedną część zakwasu. Całość się podgrzewa ale nie zagotowuje. Ogień trzeba wyłączyć i doprawić zupę startym czosnkiem i majerankiem.
A teraz ostatni burak. Ściera się go na tarce i zamacza na sicie w zupie, barszcz zyska głęboki kolor.
Smacznego :)