Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
tarka o drobnym oczku
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5032
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5895
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18982
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7345
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30996
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5032
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5895
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18982
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7345
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30996
Składniki
Tydzień wcześniej nastawia się zakwas na barszcz lub kupuje się gotowy. Grzyby zalewa się wrzątkiem na noc i potem gotuje się 30 minut. Buraki, oprócz jednej sztuki dodaje się do garnka z warzywami, zielem i liściem. Całość gotuje się jedną godzinę. Buraki odcedza się i do wywaru dodaje się odcedzony wywar z grzybów. Jeszcze kieliszek czerwonego wytrawnego wina, sól i pieprz. Na 3 części barszczu dodaje się jedną część zakwasu. Całość się podgrzewa ale nie zagotowuje. Ogień trzeba wyłączyć i doprawić zupę startym czosnkiem i majerankiem.
A teraz ostatni burak. Ściera się go na tarce i zamacza na sicie w zupie, barszcz zyska głęboki kolor.
Smacznego :)