Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wiosenna zupa bazyliowa z jajkami w koszulkach"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 138
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 252
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 243
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 138
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3813
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 252
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 243
Składniki
Czas ok. 40 min; porcja – 380 kcal, cena 2 zł
Włoszczyznę opłucz pod bieżącą wodą, oczyść, posiekaj drobno. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Opłucz bazylię. Oderwij listki z łodyżek. Kilka odłóż do dekoracji, resztę posiekaj.
Rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę, zrumień. Dodaj rozdrobnioną włoszczyznę, chwilę smaż razem. Całość zalej wywarem, gotuj na średnim ogniu 20 minut.
Dodaj posiekaną bazylię. Chwilę gotuj razem, zmiksuj na gładki krem. Dodaj pesto oraz śmietanę, wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
W osobnym garnku zagotuj 1 l wody z solą. Wlej ocet. Jajka wbijaj kolejno do chochelki, zanurzaj we wrzątku z octem (woda powinna wpłynąć do chochelki z jajkiem). Gotuj 4-5 minut. W ten sam sposób przygotuj pozostałe jajka. Podawaj do zupy. Udekoruj bazylią.Źródło: Świat kobiety