Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2804
Dodano: 08.04.2018
Odsłon: 606
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Zaczynamy od zupy.
Brokuły opłukać, górne części podzielić na duże różyczki, łodygi obrać i pokroić w grubą kostkę. Nie wyrzucajcie ich nigdy, bo całe bogactwo tego warzywa jest ukryte głównie w nich, poza tym w smaku przypominają młodą kalarepkę, można je chrupać na surowo.
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w dużą kostkę, pora oczyścić - i w talarki. W dużym garnku, co najmniej czterolitrowym, rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa (z brokułów tylko łodygi), przesmażać kilka minut. Nie przejmujcie się, jeśli por zacznie delikatnie przywierać do dna, zeskrobcie go delikatnie drewnianą lub teflonową łyżką.
Na koniec wrzucić różyczki brokułów, chwilę obsmażać i zalać wrzątkiem; posolić (około 1 łyżki).
Gotować do miękkości warzyw, zdjąć z ognia i zblendować.
Do garnka wrzucić serki topione i ząbki czosnku, zmiksować krótko całość. Doprawić pieprzem i - jeśli zajdzie potrzeba - jeszcze odrobiną soli. Zupa powinna być delikatnie słodka, z subtelnie wyczuwalną nutą czarnego świeżo mielonego pieprzu.
Teraz grzanki.
Chleb pokroić w kostkę, do miski wlać oliwę, wcisnąć przez praskę czosnek, wsypać tymianek, wymieszać.
Wrzucić pieczywo i delikatnie wymieszać dłonią tak, aby składniki oblepiły kostki chleba.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać pieczywo.
Piec do 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza na drugim od góry poziomie.
Krem podawać ze świeżo upieczonymi grzankami czosnkowo - tymiankowymi.
Wierzcie mi, zakochacie się i w tej wiośnie na talerzu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

Akademia 12 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie zupki!!!!!!! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

eluchap 10 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
To na pewno ma rewelacyjny smak Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 08 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
No Aga, o takiej porze kusisz taką dobrą zupką ;) Chyba będę musiał wrócić do Wrocka xD Odpowiedzi: 4 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 08 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Przepięknie wygląda :) a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz