Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiłam skorzystać z krótkiego sezonu na czosnek niedźwiedzi, żeby podać wiosenny ramen. O ramenie wszyscy już chyba słyszeli, znają go z Internetu, telewizji i licznych restauracji. To jest chyba najbardziej znany rosół świata! Mój jest wegetariański, ale to nie stanowi żadnego uchybienia, bo koncepcja bezmięsnych zup i innych dań jest w Azji powszechnie znana i akceptowana. Dzieje się tak za sprawą religii buddyjskiej, która w swoich pierwotnych i surowych założeniach jest bezmięsna. Rozmaite dzieje, obce wpływy i ustępstwa sprawiły, że w buddyzmie stopniowo dopuszczono jedzenie najpierw ryb i jajek, a potem również mięsa, z czego radośnie korzystają współcześni konsumenci. I nie ma w tym niczego złego, ale my świadomie wybieramy wege-wersję bulionu do przygotowania miski pożywnej zupy. Jeśli wolisz wywar mięsny, przygotuj go według własnych upodobań. Bo do przyrządzenia ramenu potrzebny jest doskonały bulion i odpowiedni makaron, a reszta to już tylko dobrze dobrane i pięknie ułożone dodatki. Szybko to idzie, jeśli masz gotowy bulion. A jeśli dopiero musisz go ugotować, to do podanego czasu przygotowania trzeba doliczyć kilka godzin.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Składniki
Ugotuj esencjonalny rosół z dodatkiem korzennych przypraw - kawałka imbiru, gwiazdki anyżu, laski cynamonu i łyżeczki pieprzu syczuańskiego. Mój przepis znajdziesz na blogu i na Smakerze pod nazwą "Rosół rozgrzewający ciało i duszę". Jeśli masz już gotowy klarowny rosół w stylu azjatyckim, to tylko mocno podgrzej porcję dla dwóch osób.
Dwa jajka (po jednym na osobę) ugotuj na półtwardo, a następnie obierz je ze skorupek i przekrój wzdłuż na pół.
Kapelusze pieczarek pokrój na ćwiartki i usmaż szybko na łyżce tłuszczu na dużym ogniu, lekko je rumieniąc. Oprósz je solą do smaku.
Jedno opakowanie gotowego makaronu pszennego, zapakowanego próżniowo, wrzuć do wrzącej, osolonej wody, a następnie gotuj przez 3 minuty i odcedź. Rozdziel do dwóch miseczek.
Kilka liści czosnku niedźwiedziego umyj, osusz i pokrój w paseczki.
Rzodkiewki umyj, a następnie odetnij liście i pokrój je w paski. Korzenie pokrój w plasterki.
Pół ostrej papryczki pokrój w cienkie plasterki i usuń pestki, no chyba, że bardzo lubisz ostre dania, to wtedy pestki możesz zostawić.
Wszystkie składniki rozdziel do dwóch miseczek, starając się ładnie je ułożyć. Dodaj gorący bulion i gotowe, więc możesz już podać swój wiosenny ramen.
Smacznego!