Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy wiosnę, a jednak znów zrobiło się zimno, więc włoska zupa czosnkowa będzie w sam raz na dzisiejszy obiad. Aromatyczna i rozgrzewająca za sprawą czosnku, wspaniale się sprawdzi po powrocie ze spaceru w poszukiwaniu wiosennych śladów i znaków. Zresztą jesienią i zimą też ta zupa będzie świetnie smakować. A że jest bardzo prosta do przygotowania i – uwaga – włoska (!), to tym bardziej ją Tobie polecam. Bo my bardzo, bardzo lubimy kuchnię włoską, może trochę za słabo podkreślam to na blogu. No więc dziś postanowiłam podkreślić szczególnie.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2296
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4385
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1315
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 297
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2296
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4385
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1315
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 297
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w ćwierćkrążki. Por dokładnie wypłucz z piasku (można go przelać zimną wodą na sicie już po pokrojeniu, wtedy na pewno piasek nie będzie zgrzytać w gotowej zupie) i pokrój w półplasterki.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, dodaj cebulę i por, posyp szczyptą soli i delikatnie podsmażaj przez 10 minut. Cebula i por mają pozostać białe.
Ząbki czosnku obierz z łusek i pokrój w kawałki, ale nie siekaj drobno. Dodaj do smażącej się cebuli i pora. Mieszając od czasu do czasu smaż wszystko przez kolejnych kilka minut, aż wszystko zmięknie, a cebula lekko się zezłoci.
Na koniec posyp podsmażone warzywa łyżeczką mielonego kminku. Włóż do dużego garnka.
Obrane ziemniaki pokrój w większą kostkę i wrzuć do garnka z podsmażoną cebulą, porem i czosnkiem. Dodaj gorący bulion warzywny. Gotuj 15-20 minut, aż ziemniaki staną się miękkie (sprawdź na koniec, bo ziemniaki różnych odmian gotują się w różnym czasie).
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy lub masło klarowane, dodaj mąkę i podgrzewaj wszystko, aż mąka straci surowy posmak – to zajmie kilka minut, jak każda zasmażka.
Na koniec dodaj zasmażkę do zupy, mieszając dokładnie, żeby nie zrobiły się grudki.
Dodaj śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
Zmiksuj blenderem “żyrafą” albo w dowolny inny sposób, np. w malakserze lub Speedcooku. Posyp posiekaną natką pietruszki i wyłącz palnik.
Na dużej patelni powoli rozgrzej oliwę. W międzyczasie pokrój chlebek w kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż, mieszając od czasu do czasu.
Pieczywo ma się wysuszyć i usmażyć na apetyczny, rumiany kolor.
Dla podkręcenia smaku możesz oprószyć grzanki ulubionymi ziołami lub wędzoną papryką.
Jak podawać zupę? Oczywiście - jak najprościej, bo smaczne potrawy nie lubią komplikacji i udziwnień. Rozlej zupę do ładnych miseczek lub głębokich talerzy i posyp rumianymi grzankami. Dodaj jeszcze posiekaną natkę. I już niczego więcej nie potrzeba, by zjeść wyborny obiad.
Smacznego!