Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy wiosnę, a jednak znów zrobiło się zimno, więc włoska zupa czosnkowa będzie w sam raz na dzisiejszy obiad. Aromatyczna i rozgrzewająca za sprawą czosnku, wspaniale się sprawdzi po powrocie ze spaceru w poszukiwaniu wiosennych śladów i znaków. Zresztą jesienią i zimą też ta zupa będzie świetnie smakować. A że jest bardzo prosta do przygotowania i – uwaga – włoska (!), to tym bardziej ją Tobie polecam. Bo my bardzo, bardzo lubimy kuchnię włoską, może trochę za słabo podkreślam to na blogu. No więc dziś postanowiłam podkreślić szczególnie.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 951
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1821
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 951
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1821
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w ćwierćkrążki. Por dokładnie wypłucz z piasku (można go przelać zimną wodą na sicie już po pokrojeniu, wtedy na pewno piasek nie będzie zgrzytać w gotowej zupie) i pokrój w półplasterki.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, dodaj cebulę i por, posyp szczyptą soli i delikatnie podsmażaj przez 10 minut. Cebula i por mają pozostać białe.
Ząbki czosnku obierz z łusek i pokrój w kawałki, ale nie siekaj drobno. Dodaj do smażącej się cebuli i pora. Mieszając od czasu do czasu smaż wszystko przez kolejnych kilka minut, aż wszystko zmięknie, a cebula lekko się zezłoci.
Na koniec posyp podsmażone warzywa łyżeczką mielonego kminku. Włóż do dużego garnka.
Obrane ziemniaki pokrój w większą kostkę i wrzuć do garnka z podsmażoną cebulą, porem i czosnkiem. Dodaj gorący bulion warzywny. Gotuj 15-20 minut, aż ziemniaki staną się miękkie (sprawdź na koniec, bo ziemniaki różnych odmian gotują się w różnym czasie).
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy lub masło klarowane, dodaj mąkę i podgrzewaj wszystko, aż mąka straci surowy posmak – to zajmie kilka minut, jak każda zasmażka.
Na koniec dodaj zasmażkę do zupy, mieszając dokładnie, żeby nie zrobiły się grudki.
Dodaj śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
Zmiksuj blenderem “żyrafą” albo w dowolny inny sposób, np. w malakserze lub Speedcooku. Posyp posiekaną natką pietruszki i wyłącz palnik.
Na dużej patelni powoli rozgrzej oliwę. W międzyczasie pokrój chlebek w kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż, mieszając od czasu do czasu.
Pieczywo ma się wysuszyć i usmażyć na apetyczny, rumiany kolor.
Dla podkręcenia smaku możesz oprószyć grzanki ulubionymi ziołami lub wędzoną papryką.
Jak podawać zupę? Oczywiście - jak najprościej, bo smaczne potrawy nie lubią komplikacji i udziwnień. Rozlej zupę do ładnych miseczek lub głębokich talerzy i posyp rumianymi grzankami. Dodaj jeszcze posiekaną natkę. I już niczego więcej nie potrzeba, by zjeść wyborny obiad.
Smacznego!