Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio gotowałem boczek, wywaru nie wylewałem. Gorący przelałem do słoików i szczelnie go zamknąłem. Nabrał mocy i oto powstała zalewajka, zupa nic, a jednak coś w sobie ma. Z pieczywem, nawet tym sprzed dwóch dni, smakuje wybornie. Przypomina mi to młodzieńcze, beztroskie lata. Latało się wtedy po dworze, a do domu wpadało na obiad. Ach! to były czasy, które nie wrócą już, niestety. Kiedyś może żyło się biedniej, ale bogactwo wnętrza jest ważniejsze, niż rzeczy materialne. Tego dzisiejsza młodzież nie doświadczy, bo wszyscy zamknięci jesteśmy w swoich smartfonowych pudełkach. Smutne to. Technika tak poszła naprzód, a mimo tego oddalamy się od siebie. O czym ja to piszę...przecież o zupie miało być. Smakową zupę polecam Arek Gie
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5382
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1733
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5277
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1777
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5382
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1733
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5277
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1777
Składniki
Cebulę obieramy i opalamy. Wrzucamy do wywaru z boczku i gotujemy na wolnym ogniu, przez około 20 minut. Wlewamy zakwas na żur, gotujemy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy, dodajemy do zupy. Słoninę kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na suchej patelni. Razem z wytopionym tłuszczem dodajemy do zupy. Wsypujemy szczyptę majeranku, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.