Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z 1865 roku. Opis publikowany w oryginale. Od lat tak robię.
Kawałki mięsa duszone młodej kapuście z marchewką. Warzywa nadają słodkawego...
Odsłon: 57
Szybkie i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na biwak. Jajecznica jest...
Odsłon: 40
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 28
Kawałki mięsa duszone młodej kapuście z marchewką. Warzywa nadają słodkawego...
Odsłon: 57
Szybkie i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na biwak. Jajecznica jest...
Odsłon: 40
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 28
Składniki
Sześć większych lub 10 mniejszych buraków ćwikłowych oskrobać i opłukać, pokrajać w drobne kawałki, a włożywszy w drewniane lub gliniane naczynie, zalać przegotowaną letnią wodą. Dodać czosnek. Na wierzch dać kawałek żytniego kwaśnego chleba i postawić w ciepłem miejscu nad kuchnią. Po czterech dniach powinien być barszcz kwaśny do użycia. Jeśli się na wierzchu utworzy pieśń należy ją zebrać, wyrzucić rozmoknięty chleb i zamięszać dobrze od spodu. Taki barszcz trzymany w chłodnem miejscu można przechowywać dłuższy czas zupełnie świeży, ale trzeba go, gdy dobrze kwaśny, zlać czysty w butelki lub słoje i zawiązać pergaminowym papierem. Barszcz powinien być zawsze w domu, gdy jeden się kończy, zaraz świeży zakwasić.