Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Wigilię i nie tylko - mój ulubiony!
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 200
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 280
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 284
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 200
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 280
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 284
Składniki
Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry - muszą wypełnić 3/4 glinianego garnka (ewentualnie szklanego słoja). Dodajemy jabłka ze skórką pokrojone na ćwiartki (bez gniazd nasiennych). Czosnek obieramy ze skórki, kroimy w plastry, dodajemy suszone śliwki i przyprawy. Na koniec dodajemy skórkę razowego chleba i zalewamy wszystko letnią wodą i dociskamy małą miseczką, by wszystkie składniki "schowały się" pod wodą - inaczej mogą pleśnieć. Przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni ( im dłużej zakwas stoi tym jest mocniejszy)
Na barszcz wigilijny: Gotujemy tradycyjny wywar warzywny ( 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, kawałek pora, 2 cebulę) dodajemy pół kg obranych i pokrojonych w plastry buraków, 3 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 10 suszonych grzybów. Doprawiamy do smaku. Gdy wszystko będzie miękkie, dodajemy nasz zakwas (sam płyn). Gotujemy jeszcze chwilę. Możemy dodać odrobinę cukru lub octu - wg uznania - smacznego!