Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Wigilię i nie tylko - mój ulubiony!
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 854
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 113
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 217
Polecam, pychota.
Odsłon: 495
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 290
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 854
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 113
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 217
Polecam, pychota.
Odsłon: 495
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 290
Składniki
Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry - muszą wypełnić 3/4 glinianego garnka (ewentualnie szklanego słoja). Dodajemy jabłka ze skórką pokrojone na ćwiartki (bez gniazd nasiennych). Czosnek obieramy ze skórki, kroimy w plastry, dodajemy suszone śliwki i przyprawy. Na koniec dodajemy skórkę razowego chleba i zalewamy wszystko letnią wodą i dociskamy małą miseczką, by wszystkie składniki "schowały się" pod wodą - inaczej mogą pleśnieć. Przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni ( im dłużej zakwas stoi tym jest mocniejszy)
Na barszcz wigilijny: Gotujemy tradycyjny wywar warzywny ( 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, kawałek pora, 2 cebulę) dodajemy pół kg obranych i pokrojonych w plastry buraków, 3 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 10 suszonych grzybów. Doprawiamy do smaku. Gdy wszystko będzie miękkie, dodajemy nasz zakwas (sam płyn). Gotujemy jeszcze chwilę. Możemy dodać odrobinę cukru lub octu - wg uznania - smacznego!