Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 293

Dodano:

Odsłon: 192

Na Wigilię i nie tylko - mój ulubiony!

Składniki

  • Buraki czerwone
  • 2 jabłka ze skórką
  • Kilka suszonych śliwek
  • Skórka z razowego chleba
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 listki laurowe, ziele angielskie 5 szt, pieprz ziarnisty, sól
  • Duży ok 3 l gliniany garnek, gaza lub bawełniana ściereczka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas na barszcz czerwony

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry - muszą wypełnić 3/4 glinianego garnka (ewentualnie szklanego słoja). Dodajemy jabłka ze skórką pokrojone na ćwiartki (bez gniazd nasiennych). Czosnek obieramy ze skórki, kroimy w plastry, dodajemy suszone śliwki i przyprawy. Na koniec dodajemy skórkę razowego chleba i zalewamy wszystko letnią wodą i dociskamy małą miseczką, by wszystkie składniki "schowały się" pod wodą - inaczej mogą pleśnieć. Przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni ( im dłużej zakwas stoi tym jest mocniejszy)

  2. Na barszcz wigilijny:

    Gotujemy tradycyjny wywar warzywny ( 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, kawałek pora, 2 cebulę) dodajemy pół kg obranych i pokrojonych w plastry buraków, 3 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 10 suszonych grzybów. Doprawiamy do smaku. Gdy wszystko będzie miękkie, dodajemy nasz zakwas (sam płyn). Gotujemy jeszcze chwilę. Możemy dodać odrobinę cukru lub octu - wg uznania - smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń