Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak wykonany zakwas na żurek jest bardzo zdrowy dla flory bakteryjnej jelit i nie porównywalny w smaku do kupnego.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1760
Polecam, pychota.
Odsłon: 583
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 474
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1760
Polecam, pychota.
Odsłon: 583
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 474
Składniki
Przygotowujemy pojemnik, najlepiej z kamionki lub słoik i szmatkę lnianą do przykrycia pojemnika.
Mieszamy obie mąki razem i wsypujemy do odpowiedniej wielkości naczynia. Mąkę zalewamy podaną ilością przygotowanej ciepłej wody, dobrze mieszamy, dodajemy czosnek i przyprawy.
Przewiązujemy lnianą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Raz na dobę mieszamy zakwas.