Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkąd po raz pierwszy zrobiliśmy swój zakwas na żurek, już nigdy nie kupiliśmy sklepowego zakwasu. Ten robiony w domu nadaje żurkowi tysiąc razy lepszy smak. Spróbujcie sami :)
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1758
Polecam, pychota.
Odsłon: 580
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 471
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1758
Polecam, pychota.
Odsłon: 580
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 471
Składniki
Do słoja wsypałam szklankę mąki żytniej, skórki z 4 kromek chleba razowego (prawdziwego razowego, nie barwionego karmelem), 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 3 ząbki czosnku, 0,75 l ciepłej wody. Słoik przykryłam ściereczką i odstawiłam na 4 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy.