Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 706 Ocena: 14545

Dodano:

Odsłon: 6427

Domowy jest najlepszy!

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas na żurek

Przygotowanie

  1. Połowę mąki wsypałam do słoika, dodałam ziele, liście, zgnieciony czosnek i chili. Wymieszałam z wodą. Przez 3 dni dodawałam po łyżce mąki i odrobinie wody- dokarmiałam zakwas. Przykryłam nakrętką.

    Poprzez dłuższe dokarmianie, można zwiększyć ilość zakwasu i także przedłużyć jego przydatność.

  2. Jeśli interesuje nas zakwas tylko na żurek, dokarmianie zakończyłam po trzech dniach, a po 5 dniach zakwas będzie gotowy. Powinien być kwaśny.
    Później zakwas można przechowywać w lodówce.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 27 listopada 2018 Fajny przepis jakoś nigdy nie robiłam zakwasu....muszę w końcu się zmobilizować i zrobić:) Odpowiedzi: 4 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 25 listopada 2018 Jeszcze nigdy nie robiłam domowego zakwasu. Może kiedyś skorzystam z Twojego Em przepisu.:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń