Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20182
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 794
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20182
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 794
Składniki
Połowę mąki wsypałam do słoika, dodałam ziele, liście, zgnieciony czosnek i chili. Wymieszałam z wodą. Przez 3 dni dodawałam po łyżce mąki i odrobinie wody- dokarmiałam zakwas. Przykryłam nakrętką. Poprzez dłuższe dokarmianie, można zwiększyć ilość zakwasu i także przedłużyć jego przydatność.
Jeśli interesuje nas zakwas tylko na żurek, dokarmianie zakończyłam po trzech dniach, a po 5 dniach zakwas będzie gotowy. Powinien być kwaśny. Później zakwas można przechowywać w lodówce. Smacznego :)