Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do Świąt Wielkanocnych jeszcze sporo czasu, ale niektóre potrawy wymagają wcześniejszego przygotowania, jedną z nich jest żurek. Najsmaczniejszy jest na domowym zakwasie. Już nieraz podawałam na niego przepis, ale myślę, że nie zaszkodzi powtórzyć, aby każdy spokojnie mógł go przygotować w odpowiednim czasie. Zapraszam :)
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 104
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6875
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 267
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 203
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 481
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 104
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6875
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 267
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 203
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 481
Składniki
Litrowy słoik wyparzyć. Wsypać do niego mąkę żytnią, dodać liscie laurowe, ziele angielskie i przeciśnięty przez praske czosnek. Zalać wodą i wymieszać. Przykryć gazą lub ręcznikiem papierowym, pozostawić ciepłym miejscu. Codziennie przemieszać.
Zakwas jest gotowy po ok. tygodniu, gdy poczujemy kwaskowy smak. Po tym czasie przechowywać w lodówce.