Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do Świąt Wielkanocnych jeszcze sporo czasu, ale niektóre potrawy wymagają wcześniejszego przygotowania, jedną z nich jest żurek. Najsmaczniejszy jest na domowym zakwasie. Już nieraz podawałam na niego przepis, ale myślę, że nie zaszkodzi powtórzyć, aby każdy spokojnie mógł go przygotować w odpowiednim czasie. Zapraszam :)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 299
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 24341
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8920
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 714
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 299
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 24341
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8920
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 714
Składniki
Litrowy słoik wyparzyć. Wsypać do niego mąkę żytnią, dodać liscie laurowe, ziele angielskie i przeciśnięty przez praske czosnek. Zalać wodą i wymieszać. Przykryć gazą lub ręcznikiem papierowym, pozostawić ciepłym miejscu. Codziennie przemieszać.
Zakwas jest gotowy po ok. tygodniu, gdy poczujemy kwaskowy smak. Po tym czasie przechowywać w lodówce.