Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do Świąt Wielkanocnych jeszcze sporo czasu, ale niektóre potrawy wymagają wcześniejszego przygotowania, jedną z nich jest żurek. Najsmaczniejszy jest na domowym zakwasie. Już nieraz podawałam na niego przepis, ale myślę, że nie zaszkodzi powtórzyć, aby każdy spokojnie mógł go przygotować w odpowiednim czasie. Zapraszam :)
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 718
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 314
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 105
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 718
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 314
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 105
Składniki
Litrowy słoik wyparzyć. Wsypać do niego mąkę żytnią, dodać liscie laurowe, ziele angielskie i przeciśnięty przez praske czosnek. Zalać wodą i wymieszać. Przykryć gazą lub ręcznikiem papierowym, pozostawić ciepłym miejscu. Codziennie przemieszać.
Zakwas jest gotowy po ok. tygodniu, gdy poczujemy kwaskowy smak. Po tym czasie przechowywać w lodówce.