Do góry

Zupy Przepis na:

Zalewajka jak u mamy

Zalewajka jak u mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 370 Ocena: 1875

Dodano:

Odsłon: 911

Sycąca , pożywna i niezwykle apetyczna zupa , przenosząca w lata dzieciństwa.

Składniki

  • Kiełbasa wiejska - 20 dag
  • Zakwas własnej roboty - 1 1/2 szklanki lub można kupić gotowy
  • Marchewka - 1 szt.
  • Pietruszka - 1 szt
  • Seler - 1/4 szt.
  • Por - 1/4 szt.
  • Ziemniaki - 4 szt.
  • Jajka kurze - 6 szt.
  • Woda gotowana gorąca - 1 litr
  • Śmietana 18 % - 1/2 szklanki
  • Majeranek - 1 1/2 łyżeczki
  • Ziele angielskie - 2 ziarenka
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • Cebula biała - 1 szt.
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej - 4 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zalewajka jak u mamy

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę , obrać pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę.

  2. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę , smażyć 2 minuty , dodać marchewkę, pietruszkę, seler, por, smażyć 3 minuty, dodać kiełbasę smażyć 2 minuty. Zalać gorącą gotowaną wodą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, doprawić solą, gotować 15 minut.

  3. Do drugiego garnka wrzucić ziemniaki, zalać wodą, doprawić solą, gotować 8 minut, odlać wodę. Do gotującej się zupy dodać ziemniaki , zakwas , całość gotować 5 minut, doprawić śmietaną , majerankiem , pieprzem, gotować 3 minuty.

  4. Gdy gotuje się zupa jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki. Podawać zupę z 2 połówkami jajka i posypać pietruszką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń