Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przyrządziłam zupę, o której już od jakiegoś czasu myślałam. A że pogoda nas nie rozpieszcza, to tego typu sycąca zupa, z gatunku cięższych i bardziej kalorycznych, jak najbardziej pasuje na te dni. Przepis znalazłam w jednej z licznych w mojej biblioteczce książek z przepisami. Przepis niemal całkowicie skopiowałam z książki Ewy Aszkiewicz : "Polskie tradycje kulinarne, Przysmaki z ziemniaków". Książka świetna, ciekawe przepisy. Sporo z nich to przepisy z polskiej kuchni szlacheckiej czy ziemiańskiej. Kiedyś ją kupiłam i jakoś tak o niej zapomniałam. Będę częściej do niej zaglądać, a jak coś smacznego z jej inspiracji ugotuję, to będę się z Wami dzielić przepisem.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 126
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 261
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 98
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3330
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 126
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 261
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 98
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3330
Składniki
Zalewajkę podajemy gorącą, najlepiej z cienkimi kromkami żytniego chleba
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą tak aby sięgała ok 2 cm nad ziemniaki. Dodajemy przyprawy i gotujemy
Boczek kroimy w drobną kostkę i topimy go na patelnię. Na wytopionym boczku lekko podsmażamy drobno posiekaną cebulę (nie powinna się zrumienić), a następnie przekładamy do ziemniaków. Gotujemy razem aż ziemniaki będą miękkie
Do zupy wrzucamy pokrojoną na większe kawałki kiełbasę ( wcześniej nieco podsmażoną, ale to nie jest konieczne ), a całość zalewamy zakwasem na żur. Zagotowujemy, zestawiamy z ognia i łączymy ze śmietaną roztrzepaną z niewielką ilością zupy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku