Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przyrządziłam zupę, o której już od jakiegoś czasu myślałam. A że pogoda nas nie rozpieszcza, to tego typu sycąca zupa, z gatunku cięższych i bardziej kalorycznych, jak najbardziej pasuje na te dni. Przepis znalazłam w jednej z licznych w mojej biblioteczce książek z przepisami. Przepis niemal całkowicie skopiowałam z książki Ewy Aszkiewicz : "Polskie tradycje kulinarne, Przysmaki z ziemniaków". Książka świetna, ciekawe przepisy. Sporo z nich to przepisy z polskiej kuchni szlacheckiej czy ziemiańskiej. Kiedyś ją kupiłam i jakoś tak o niej zapomniałam. Będę częściej do niej zaglądać, a jak coś smacznego z jej inspiracji ugotuję, to będę się z Wami dzielić przepisem.
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4448
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1053
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 467
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3075
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38772
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4448
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1053
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 467
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3075
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38772
Składniki
Zalewajkę podajemy gorącą, najlepiej z cienkimi kromkami żytniego chleba
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą tak aby sięgała ok 2 cm nad ziemniaki. Dodajemy przyprawy i gotujemy
Boczek kroimy w drobną kostkę i topimy go na patelnię. Na wytopionym boczku lekko podsmażamy drobno posiekaną cebulę (nie powinna się zrumienić), a następnie przekładamy do ziemniaków. Gotujemy razem aż ziemniaki będą miękkie
Do zupy wrzucamy pokrojoną na większe kawałki kiełbasę ( wcześniej nieco podsmażoną, ale to nie jest konieczne ), a całość zalewamy zakwasem na żur. Zagotowujemy, zestawiamy z ognia i łączymy ze śmietaną roztrzepaną z niewielką ilością zupy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku