Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele wersji zalewajek, począwszy od wegetariańskich zup z podsmażoną cebulką po bogate, sycące wywary gotowane na żeberkach. Naszą zalewajkę z białą kiełbasą z pewnością pokochają fani mięs, a dodatek suszonych grzybów fantastycznie podkreśla smak dania. Tak przyrządzona zalewajka będzie pięknie prezentowała się na wielkanocnym stole jako sycący posiłek dla całej rodziny.
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2879
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1143
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13605
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2794
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2879
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1143
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13605
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2794
Składniki
Suszone grzyby namocz w wodzie i zostaw na 3-4 godziny. Do garnka włóż białą i wędzoną kiełbasę (nie krój), namoczone borowiki oraz dolej wodą, w której się moczyły. Wlej dodatkowo ok. 2 litry wody, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie, po czym zagotuj wywar (w międzyczasie zdejmij pianę, jeśli się wytworzy). Następnie wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj na średnim ogniu ok. 25 minut.
Wyjmij z wywaru kiełbasy i odłóż na talerz. Wędzoną kiełbaskę lekko ostudź i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na łyżce masła lub oleju podsmaż cebulkę i czosnek, przesmażaj, aż staną się błyszczące i zaczną pachnieć. Dorzuć plasterki kiełbasy i lekko przesmaż, aby ta delikatnie się przyrumieniła. Zawartość patelni przełóż do garnka z zalewajką. Dolej zakwas i suszony majeranek. Gotuj do zagotowania.
Zalewajkę z białą kiełbasą przekładaj do talerzy i podawaj. Pamiętaj, aby dołożyć białą kiełbasę i posypać zupę świeżą zieleniną. Smak wywaru wzbogaci także ugotowane na twardo jajko.