Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta aromatyczna zalewajka z grzybami z dodatkiem ziemniaków, cebuli i marchewki to idealna propozycja na rozgrzewający i sycący posiłek. Dzięki dodatkowi topionego sera zupa jest przyjemnie kremowa. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo smaczna, stanowi doskonałe uzupełnienie każdego obiadu, szczególnie w chłodniejsze dni.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 21
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 21
Składniki
Pieczarki lub grzyby leśne (możesz użyć świeżych lub mrożonych) umyj, oczyść i pokrój w plasterki bądź kostkę. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki, po czym pokrój cebulę w mniejszą, a ziemniaki w większą kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej.
Do garnka wlej wodę lub bulion i dodaj połowę marchewki, cebuli i wszystkie ziemniaki. Doprowadź wywar do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzej masło lub olej i przesmażaj pozostałą cebulę i marchewkę przez ok. 2 minuty. Na patelnię dodaj grzyby i smaż wszystko razem przez około 7 minut. Dopraw solą i czarnym pieprzem.
Do bulionu dodaj podsmażone warzywa i gotuj około 15 minut. Topiony ser pokrój w drobną kostkę i dodaj do zupy. Zamieszaj i poczekaj, aż ser się rozpuści. Wyłącz ogień, zamknij pokrywkę i pozwól zupie trochę ostygnąć. Przed podaniem posyp zalewajkę posiekaną, świeżą zieleniną i serwuj zupę z kromką świeżego pieczywa.