Do góry

Zupy Przepis na:

Zielony krem jarzynowy

Zielony krem jarzynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 583

Dodano:

Odsłon: 1387

Kremowa i gęsta zupa na piersi z kurczaka z zielonymi warzywami, aromatyczna, pożywna i bardzo smaczna, dobry sposób na przemycenie warzyw w zupie dla dzieci.

Składniki

  • 20 dag fileta z kurczaka
  • 1 świeży brokuł
  • 20 dag szpinaku
  • 10 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ cebuli
  • Kawałek selera
  • Pęczek natki pietruszki
  • ½ szklanki śmietany słodkiej 22 %
  • 1 łyżka masła
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • Sól morska do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Grzanki pszenne do posypania (niekoniecznie)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zielony krem jarzynowy

Przygotowanie

  1. 1. Pierś kurczaka umyć, pokroić w kostkę, włożyć do garnka dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz masło, doprawić sólą do smaku, chwilę przesmażyć mieszając.

    Warzywa umyć pokroić w kostkę, dodać do mięsa (bez szpinaku) włożyć listek laurowy oraz ziele angielskie zalać wodą-tyle aby zakrywała warzywa, gotować 15 minut pod przykryciem, po tym czasie dodać opłukany szpinak i posiekaną natkę pietruszki, gotować jeszcze 10 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie, zupę zabielić śmietaną, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, listek i ziele angielskie wyłowić z zupy, całość zmiksować na gładki krem, rozlać na talerze lub do kubeczków, można posypać grzankami, podawać gorącą.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń