Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konkretna, syta i rozgrzewająca- tak można określić tę zupę. Główne produkty nie są drogie, ani skomplikowane: ziemniaki, brukselka, wędzony boczek. Efekt uzyskany przy użyciu tych składników więcej niż zadowalający. Ekonomiczna zupa, która w sam raz nadaje się na takie zimowe dni, jak ten dzisiejszy.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 382
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 393
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1470
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5696
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 382
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 393
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1470
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5696
Składniki
W pierwszej kolejności odmrażamy brukselkę, robimy to na kilka godzin przed gotowaniem zupy. Ziemniaki i marchew myjemy, obieramy. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, zalewamy zimną wodą, żeby nie ściemniały. Marchew kroimy w półplasterki. Do garnka, w którym planujemy gotować zupę wlewamy oliwę z oliwek i mocno podgrzewamy. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekany w drobną kosteczkę boczek, podsmażamy do momentu, gdy tłuszcz wytopi się z niego niemal całkowicie. Wówczas dodajemy marchew, ziemniaki (lekko osączone z wody), cebulę pokrojoną w piórka oraz przyprawy. Wszystko razem smażymy 5 minut, następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą zupę wrzucamy brukselkę. Całość gotujemy 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy pomidory. Zupę serwujemy z dowolnym pieczywem (grzanki, tosty, chleb razowy, itp.) Smacznego.