Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo sycąca zupka. Smaczna i tania. Z ilości składników podanych niżej wychodzą prawie 3 litry zupy.
Soczewicę zalać w garnku 3 litrowym wodą - odstawić do namoczenia na 10-15 minut. Zagotować, wlać bulion (wrzucić kostki warzywne).
Marchewkę i seler pokroić w cienkie plasterki; cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić na to marchew i seler. Podsmażać przez 2 minuty, mieszając. Wrzucić cebulkę i całość poddusić jeszcze przez 2 minuty. (podsmażanie na dużym ogniu).
Warzywa z patelni połączyć z soczewicą w garnku, dodać pomidory, troszkę tymianku, troszkę mięty, 1-2 listki laurowe. Pozostawić na małym ogniu - niech się gotuje (ok. 30 minut). Zupę trzeba mieszać od czasu do czasu i ewent. uzupełniać brak wody - soczewica bardzo ją ''''''''''''''''''''''''''''''''wciąga''''''''''''''''''''''''''''''''...
Odstawić do ostygnięcia. Doprawić tymiankiem, miętą i ewentualnie pomidorami (ale uwaga - zupa nie może być zbyt kwaśna!). Zmiksować. Podawać ciepłą, przystrojoną listkami mięty.
Przekaska do kawy , cherbaty lub jako podwieczorek....
Odsłon: 27558
Szybkie i proste szaszłyki z mięsa mielonego idealna propozycja na grill ;-))
Odsłon: 19480
Do sałatki dodajemy pokrojoną kapustę pekińska,mieszankę warzyw meksykańskich...
Odsłon: 30
Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik zrobiony z ogórków, czosnku i orzech...
Odsłon: 1802
Smaczna i szybka sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi , cebulą, jabłk...
Odsłon: 197
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 32570
Do sałatki dodajemy pokrojoną kapustę pekińska,mieszankę warzyw meksykańskich...
Odsłon: 30
Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik zrobiony z ogórków, czosnku i orzech...
Odsłon: 1802
Smaczna i szybka sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi , cebulą, jabłk...
Odsłon: 197
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 32570
Składniki
Soczewicę zalać w garnku 3 litrowym wodą - odstawić do namoczenia na 10-15 minut. Zagotować, wlać bulion (wrzucić kostki warzywne). Marchewkę i seler pokroić w cienkie plasterki; cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić na to marchew i seler. Podsmażać przez 2 minuty, mieszając. Wrzucić cebulkę i całość poddusić jeszcze przez 2 minuty. (podsmażanie na dużym ogniu). Warzywa z patelni połączyć z soczewicą w garnku, dodać pomidory, troszkę tymianku, troszkę mięty, 1-2 listki laurowe. Pozostawić na małym ogniu - niech się gotuje (ok. 30 minut). Zupę trzeba mieszać od czasu do czasu i ewent. uzupełniać brak wody - soczewica bardzo ją ''''''''''''''''''''''''''''''''wciąga''''''''''''''''''''''''''''''''... Odstawić do ostygnięcia. Doprawić tymiankiem, miętą i ewentualnie pomidorami (ale uwaga - zupa nie może być zbyt kwaśna!). Zmiksować. Podawać ciepłą, przystrojoną listkami mięty.
Przepisy Zupy
Zupy
Botwinka
Zupy
Zupa belwederska
Zupy
Zupa jagodowa z makaronem
Zupy
Chłodnik litewski
Botwinka
Pyszne , zdrowa i pożywna zupa z warzywami, ziemniakami z dodatkiem jajka po...
Odsłon: 1871
Zupa belwederska
Aromatyczna, kremowa zupa kalafiorowa z dodatkiem podsmażonych pieczarek. Dos...
Odsłon: 989