Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo sycąca zupka. Smaczna i tania. Z ilości składników podanych niżej wychodzą prawie 3 litry zupy.
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 55
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 39
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 88
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 270
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 55
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 39
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 88
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 270
Składniki
Soczewicę zalać w garnku 3 litrowym wodą - odstawić do namoczenia na 10-15 minut. Zagotować, wlać bulion (wrzucić kostki warzywne). Marchewkę i seler pokroić w cienkie plasterki; cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić na to marchew i seler. Podsmażać przez 2 minuty, mieszając. Wrzucić cebulkę i całość poddusić jeszcze przez 2 minuty. (podsmażanie na dużym ogniu). Warzywa z patelni połączyć z soczewicą w garnku, dodać pomidory, troszkę tymianku, troszkę mięty, 1-2 listki laurowe. Pozostawić na małym ogniu - niech się gotuje (ok. 30 minut). Zupę trzeba mieszać od czasu do czasu i ewent. uzupełniać brak wody - soczewica bardzo ją ''''''''''''''''''''''''''''''''wciąga''''''''''''''''''''''''''''''''... Odstawić do ostygnięcia. Doprawić tymiankiem, miętą i ewentualnie pomidorami (ale uwaga - zupa nie może być zbyt kwaśna!). Zmiksować. Podawać ciepłą, przystrojoną listkami mięty.