Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z jabłek i ziemniaków to cenne źródło błonnika i łatwo przyswajalnych węglowodanów. To wegańskie danie świetnie rozgrzewa i reguluje pracę jelit, a dzięki tradycyjnym, polskim składnikom - również przepysznie smakuje. Wypróbuj, bo warto!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Do garnka wlej bulion warzywny. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru i gotuj do miękkości. Poszatkuj cebulę i podsmaż na patelni na oleju.
Umyj jabłka, ale ich nie obieraj. Wytnij gniazda nasienne, pokrój owoce w kostkę. Posyp je majerankiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 20 minut. Z jabłek wyleje się sok - on też przyda się do zupy.
Podsmażoną cebulę i większość jabłek (wraz z sokiem) dodaj do zupy. Gotuj przez chwilę i zblenduj na gładki krem. Jeśli zupa wyszła zbyt rzadka, możesz dodać więcej ugotowanych i zmiksowanych ziemniaków.
Następnie dopraw do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Zupę udekoruj resztą pieczonych jabłek (pokrojonych w kostkę lub plasterki). Możesz też podać krem z chipsami z pietruszki, pokrojonym pieczonym selerem albo czosnkiem. Smacznego!