Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z jabłek i ziemniaków to cenne źródło błonnika i łatwo przyswajalnych węglowodanów. To wegańskie danie świetnie rozgrzewa i reguluje pracę jelit, a dzięki tradycyjnym, polskim składnikom - również przepysznie smakuje. Wypróbuj, bo warto!
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 305
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2331
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 443
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 864
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 305
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2331
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 443
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 864
Składniki
Do garnka wlej bulion warzywny. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru i gotuj do miękkości. Poszatkuj cebulę i podsmaż na patelni na oleju.
Umyj jabłka, ale ich nie obieraj. Wytnij gniazda nasienne, pokrój owoce w kostkę. Posyp je majerankiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 20 minut. Z jabłek wyleje się sok - on też przyda się do zupy.
Podsmażoną cebulę i większość jabłek (wraz z sokiem) dodaj do zupy. Gotuj przez chwilę i zblenduj na gładki krem. Jeśli zupa wyszła zbyt rzadka, możesz dodać więcej ugotowanych i zmiksowanych ziemniaków.
Następnie dopraw do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Zupę udekoruj resztą pieczonych jabłek (pokrojonych w kostkę lub plasterki). Możesz też podać krem z chipsami z pietruszki, pokrojonym pieczonym selerem albo czosnkiem. Smacznego!