Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z jabłek i ziemniaków to cenne źródło błonnika i łatwo przyswajalnych węglowodanów. To wegańskie danie świetnie rozgrzewa i reguluje pracę jelit, a dzięki tradycyjnym, polskim składnikom - również przepysznie smakuje. Wypróbuj, bo warto!
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1428
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7362
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2855
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1428
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7362
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2855
Składniki
Do garnka wlej bulion warzywny. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru i gotuj do miękkości. Poszatkuj cebulę i podsmaż na patelni na oleju.
Umyj jabłka, ale ich nie obieraj. Wytnij gniazda nasienne, pokrój owoce w kostkę. Posyp je majerankiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 20 minut. Z jabłek wyleje się sok - on też przyda się do zupy.
Podsmażoną cebulę i większość jabłek (wraz z sokiem) dodaj do zupy. Gotuj przez chwilę i zblenduj na gładki krem. Jeśli zupa wyszła zbyt rzadka, możesz dodać więcej ugotowanych i zmiksowanych ziemniaków.
Następnie dopraw do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Zupę udekoruj resztą pieczonych jabłek (pokrojonych w kostkę lub plasterki). Możesz też podać krem z chipsami z pietruszki, pokrojonym pieczonym selerem albo czosnkiem. Smacznego!