Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zraziki bulgur to wegetariańska alternatywa dla mięsnych klopsików. Możesz podać je z porcją ziemniaków lub pieczywem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1381
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1381
Składniki
Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku i krótko podsmaż je na 1 łyżce masła klarowanego w rondlu z nieprzywierającym dnem. Wlej do rondla passatę pomidorową. Zagotuj z bazylią, oregano (przed dodaniem do sosu rozetrzyj zioła w moździerzu lub w palcach), cukrem i cynamonem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ugotuj kaszę bulgur zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i przestudź.
Posiekaj drobno cebulę i 1 ząbek czosnku. Podsmaż na 1 łyżce masło klarowanego (czosnek dodaj pod koniec, żeby się nie przypalił).
Dodaj do kaszy pokruszone tofu, cebulę z czosnkiem, rozkłócone jajko, obie mąki, posiekany tymianek i obie papryki. Wyrób wszystkie składniki dłońmi na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy niewielkie zraziki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej ciepłym sosem pomidorowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 25 minut.
Podawaj zraziki udekorowane posiekanym koperkiem.