Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zraziki bulgur to wegetariańska alternatywa dla mięsnych klopsików. Możesz podać je z porcją ziemniaków lub pieczywem.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 59
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 721
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 59
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 721
Składniki
Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku i krótko podsmaż je na 1 łyżce masła klarowanego w rondlu z nieprzywierającym dnem. Wlej do rondla passatę pomidorową. Zagotuj z bazylią, oregano (przed dodaniem do sosu rozetrzyj zioła w moździerzu lub w palcach), cukrem i cynamonem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ugotuj kaszę bulgur zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i przestudź.
Posiekaj drobno cebulę i 1 ząbek czosnku. Podsmaż na 1 łyżce masło klarowanego (czosnek dodaj pod koniec, żeby się nie przypalił).
Dodaj do kaszy pokruszone tofu, cebulę z czosnkiem, rozkłócone jajko, obie mąki, posiekany tymianek i obie papryki. Wyrób wszystkie składniki dłońmi na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy niewielkie zraziki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej ciepłym sosem pomidorowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 25 minut.
Podawaj zraziki udekorowane posiekanym koperkiem.