Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa à la leczo z klopsikami

Zupa à la leczo z klopsikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 2525

Dodano:

Odsłon: 198

Lekka zupa z cukinią, papryką, pomidorami i klopsikami. Można podawać ją z pieczywem lub ryżem.

Składniki

  • Cukinia - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Pomidor - 5szt (u mnie limy)
  • Papryka 3szt (najlepiej w różnych kolorach)
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Przyprawy - pieprz, papryka wędzona, papryka, sos sojowy
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie - 4, liść laurowy - 3
  • Klopsy:
  • Mięso mielone wieprzowe - 500g
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 6 łyżek
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa à la leczo z klopsikami

Przygotowanie

  1. Cukinię obieramy, wydrążamy z pestek, kroimy w kostkę. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w piórka.

    Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy wodą ponad poziom warzyw, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat i wszystkie przyprawy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
    W tym czasie robimy klopsy:
    Do mięsa dodajemy jajko, bułkę i przyprawy. Mieszamy rękami i formujemy klopsiki. Z tej porcji wyszło mi 15 niedużych klopsów.
    Klopsy wkładamy delikatnie do zupy i gotujemy około 15 minut.
    Doprawiamy do smaku.

    Do tego dania, oprócz zwykłego koncentratu, używałam kwaśno-korzennego przecieru pomidorowego z mojego przepisu:
    https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-kwasno-korzenny-domowy-przecier-pomidorowy,165785,sprytnachochla.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń