Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, kremowa zupa kalafiorowa z dodatkiem podsmażonych pieczarek. Doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Każdy, kto spróbuje, z pewnością poprosi o drugi talerz. Zupa dzięki dodatkowi żółtek jest niezwykle kremowa i delikatna, dodatek pieczarek nadaje jej ciekawego smaku. Danie jest świetną alternatywą dla zwykłej zupy kalafiorowej.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 957
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104830
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 957
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104830
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
Kalafior płuczemy, dzielimy na małe różyczki, przekładamy je do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy.
Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy na plasterki. Podsmażamy na maśle na złoty kolor. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do gotującej się zupy.
Na patelni rozpuszczamy 2-3 łyżki masła, dodajemy mleko i mąkę przesianą przez sitko. Robimy zasmażkę. Dodajemy do zasmażki kilka łyżek zupy. Gotową zasmażkę przelewamy do garnka z gotującym się kalafiorem i pieczarkami.
Żółtka przekładamy do miski, rozbijamy trzepaczką, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dodajemy kilka łyżek wywaru, mieszamy i przelewamy do zupy. Garnek z zupą ściągamy z kuchenki całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę belwederską podajemy z pieczywem.