Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, kremowa zupa kalafiorowa z dodatkiem podsmażonych pieczarek. Doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Każdy, kto spróbuje, z pewnością poprosi o drugi talerz. Zupa dzięki dodatkowi żółtek jest niezwykle kremowa i delikatna, dodatek pieczarek nadaje jej ciekawego smaku. Danie jest świetną alternatywą dla zwykłej zupy kalafiorowej.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 172
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 373
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1666
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3122
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26533
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 172
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 373
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1666
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3122
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26533
Składniki
Kalafior płuczemy, dzielimy na małe różyczki, przekładamy je do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy.
Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy na plasterki. Podsmażamy na maśle na złoty kolor. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do gotującej się zupy.
Na patelni rozpuszczamy 2-3 łyżki masła, dodajemy mleko i mąkę przesianą przez sitko. Robimy zasmażkę. Dodajemy do zasmażki kilka łyżek zupy. Gotową zasmażkę przelewamy do garnka z gotującym się kalafiorem i pieczarkami.
Żółtka przekładamy do miski, rozbijamy trzepaczką, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dodajemy kilka łyżek wywaru, mieszamy i przelewamy do zupy. Garnek z zupą ściągamy z kuchenki całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę belwederską podajemy z pieczywem.