Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, kremowa zupa kalafiorowa z dodatkiem podsmażonych pieczarek. Doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Każdy, kto spróbuje, z pewnością poprosi o drugi talerz. Zupa dzięki dodatkowi żółtek jest niezwykle kremowa i delikatna, dodatek pieczarek nadaje jej ciekawego smaku. Danie jest świetną alternatywą dla zwykłej zupy kalafiorowej.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 297
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 144
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 204
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 4584
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 157
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 1142
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 297
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 144
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 204
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 4584
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 157
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 1142
Składniki
Kalafior płuczemy, dzielimy na małe różyczki, przekładamy je do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy.
Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy na plasterki. Podsmażamy na maśle na złoty kolor. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do gotującej się zupy.
Na patelni rozpuszczamy 2-3 łyżki masła, dodajemy mleko i mąkę przesianą przez sitko. Robimy zasmażkę. Dodajemy do zasmażki kilka łyżek zupy. Gotową zasmażkę przelewamy do garnka z gotującym się kalafiorem i pieczarkami.
Żółtka przekładamy do miski, rozbijamy trzepaczką, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dodajemy kilka łyżek wywaru, mieszamy i przelewamy do zupy. Garnek z zupą ściągamy z kuchenki całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę belwederską podajemy z pieczywem.