Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa borowikowa najlepiej smakuje w wydaniu babci. Prosta, treściwa, przygotowana wyłącznie z naturalnych składników, pachnąca prawdziwymi, leśnymi grzybami. Można przygotować ją ze świeżych, mrożonych lub suszonych grzybów.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Zebrane borowiki musisz bardzo dokładnie oczyścić, a następnie umyć i osuszyć. Pokrój je w niewielką kostkę. Odłóż 4 małe grzybki i przekrój je wzdłuż na cienkie plasterki. Będą potrzebne do ozdobienia zupy.
Pokrój cebulę w kostkę, natomiast czosnek na plasterki. Weź ziemniaki, umyj je, obierz i pokrój w kostkę.
Do wielkiego garnka dodaj oliwy z oliwek, a następnie ją podgrzej i wrzuć cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, możesz dodać już grzyby oraz ziemniaki. Wszystko razem podsmażaj na niewielkim ogniu. Kiedy tłuszcz wchłonie się we składniki, dodaj białe wino i nadal podsmażaj przez ok. 2 minuty.
Po upływie czasu dodaj bulion, szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowaną zupę gotuj przez 20 minut.
Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień. Do osobnej miseczki daj śmietany i kilka łyżek bulionu z zupy. Wszystko starannie wymieszaj. Następnie ponownie dodaj kilka łyżek bulionu. Całą zawartość wlej do garnka i wymieszaj.
Zupę zblenduj za pomocą blendera na gładki krem. Wcześniej odłożone grzyby pokrojone w plasterki, podsmaż na łyżce oliwy z oliwek i 2 łyżkach masła. Dodaj soli i pieprzu.
Rozlej zupę do misek, ozdób podsmażonymi grzybami, śmietaną oraz natką pietruszki.