Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 209

Dodano:

Odsłon: 813

Prosty, pożywny, aromatyczny i szybki obiad.

Składniki

  • pęczek włoszczyzny
  • 1/2 kg brokułów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • kawałek karkówki lub ćwiartka od kurczaka
  • sól, pieprz, wegeta do smaku
  • 1/4 szkl. mleka lub mleka kokosowego.
  • natka pietruszki, natka lubczyku, lub selera
  • ok 2 l wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podgotować mięso w 1i 1/2 l do 2 l osolonej wody. Odszumować i potem dodać włoszczyznę ( marchew, korzeń pietruszki i selera pokrojone w kostkę. Por pokrojony w piórka) Chwilę gotować na średnim ogniu.

    W tym czasie w drugim rondelku rozpuścić 1 łyżkę masła z rozdrobnionym czosnkiem. Dodać małe różyczki brokuła i przez chwilę przesmażyć mieszając. Tak przygotowanego brokuła dodajemy do wywaru i gotujemy na małym ogniu. Do zupy można dodać 3 drobno pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości składników. Doprawić solą, wegetą pieprzem. Dodać natkę pietruszki świeżej lub suszonej, natkę lubczyku lub selera. Dodać mleka i chwilę jeszcze przegotować.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń