Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborna a zarazem prosta w przygotowaniu zupa brokułowa. Pysznie smakuje z grzankami lub chrupiącymi skwarkami z boczku.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 367
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 158
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 112
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 367
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 158
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 112
Składniki
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i seler i przez 3-5 min podsmażamy. Następnie wlewamy wodę /6 szklanek/, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli i gotujemy wywar. W drugim garnku do osolonego wrzątku wrzucamy brokuły, przykrywamy i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć zdejmujemy pokrywkę, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Z wywaru warzywnego wyjmujemy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, dodajemy brokuła i wszystko miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać bulionu. Jeśli jest zbyt rzadka możemy ją zagęścić dodając 2 łyżki jogurtu naturalnego wymieszanego z płaską łyżeczką mąki.