Wyborna a zarazem prosta w przygotowaniu zupa brokułowa. Pysznie smakuje z grzankami lub chrupiącymi skwarkami z boczku.
Zupa brokułowa
Składniki
- brokuły świeże 2 szt
- marchew 3 szt
- pietruszka korzeń 2 szt
- seler 1 szt
- woda 6 szklanek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ziele angielskie 3 ziarna
- liść laurowy 1 szt
- masło 1 łyżka
Składniki
- brokuły świeże 2 szt
- marchew 3 szt
- pietruszka korzeń 2 szt
- seler 1 szt
- woda 6 szklanek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ziele angielskie 3 ziarna
- liść laurowy 1 szt
- masło 1 łyżka

Etapy przygotowania
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i seler i przez 3-5 min podsmażamy. Następnie wlewamy wodę /6 szklanek/, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli i gotujemy wywar. W drugim garnku do osolonego wrzątku wrzucamy brokuły, przykrywamy i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć zdejmujemy pokrywkę, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Z wywaru warzywnego wyjmujemy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, dodajemy brokuła i wszystko miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać bulionu. Jeśli jest zbyt rzadka możemy ją zagęścić dodając 2 łyżki jogurtu naturalnego wymieszanego z płaską łyżeczką mąki.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- brokuły świeże 2 szt
- marchew 3 szt
- pietruszka korzeń 2 szt
- seler 1 szt
- woda 6 szklanek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ziele angielskie 3 ziarna
- liść laurowy 1 szt
- masło 1 łyżka
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i seler i przez 3-5 min podsmażamy. Następnie wlewamy wodę /6 szklanek/, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli i gotujemy wywar. W drugim garnku do osolonego wrzątku wrzucamy brokuły, przykrywamy i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć zdejmujemy pokrywkę, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Z wywaru warzywnego wyjmujemy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, dodajemy brokuła i wszystko miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać bulionu. Jeśli jest zbyt rzadka możemy ją zagęścić dodając 2 łyżki jogurtu naturalnego wymieszanego z płaską łyżeczką mąki.
Pyszna zupka, bardzo takie lubie :-)