Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 566 Ocena: 4398

Dodano:

Odsłon: 881

Wyborna a zarazem prosta w przygotowaniu zupa brokułowa. Pysznie smakuje z grzankami lub chrupiącymi skwarkami z boczku.

Składniki

  • brokuły świeże 2 szt
  • marchew 3 szt
  • pietruszka korzeń 2 szt
  • seler 1 szt
  • woda 6 szklanek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • liść laurowy 1 szt
  • masło 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa brokułowa

Przygotowanie

  1. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i seler i przez 3-5 min podsmażamy. Następnie wlewamy wodę /6 szklanek/, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli i gotujemy wywar.
    W drugim garnku do osolonego wrzątku wrzucamy brokuły, przykrywamy i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć zdejmujemy pokrywkę, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Z wywaru warzywnego wyjmujemy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, dodajemy brokuła i wszystko miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać bulionu. Jeśli jest zbyt rzadka możemy ją zagęścić dodając 2 łyżki jogurtu naturalnego wymieszanego z płaską łyżeczką mąki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń