Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 958

Dodano:

Odsłon: 1942

Wegetariańska zupa z brokułem i cukinią z dodatkiem ryżu.

Składniki

  • Brokuł 500 g
  • Marchewka średniej wielkości 2 szt.
  • Pietruszka mała 1 szt.
  • Seler średniej wielkości 1/4 szt.
  • Cukinia mała 1 szt.
  • Cząber suszony 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie 4 szt.
  • Sól
  • Ser topiony ementaler 100 g
  • Ryż paraboliczny 100 g
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa brokułowa

Przygotowanie

  1. Brokuł podzielić na różyczki i opłukać pod bieżącą wodą.

  2. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę lub plastry.

  3. Warzywa przygotowane w poprzednich etapach gotować z dodatkiem ziela angielskiego i soli przez około 5 minut.

  4. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, pokroić na półplasterki o grubości około 5 mm i dodać do gotujących się warzyw. Całość gotować do miękkości.

  5. Dodać cząber, ser topiony i nieugotowany ryż, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 3 minuty. Wyłączyć płytę grzewczą i pozostawić na niej zupę. Po około 20 minutach ryż powinien być już miękki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń