Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupy bardzo często goszczą na polskich stołach, dlatego warto kolekcjonować przepisy na nie, tak aby uniknąć kulinarnej nudy. Takie klasyki jak rosół lub pomidorowa większość z nas potrafi przygotować z zamkniętymi oczami. Ale dobra zupa brokułowa? Jej przygotowanie, tak aby była smaczna, dobrze zbalansowana, a do tego, żeby jeszcze dobrze się prezentowała, to już większa sztuka. Zapisz sobie ten przepis, bo będziesz do niego często wracać.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój na drobno. W garnku umieść masło i odrobinę oliwy. Wrzuć cebulę i podsmaż ją w garnku bez przykrycia przez kilka minut, a po tym czasie dodaj czosnek. Całość wymieszaj.
Umyj brokuła i podziel na mniejsze różyczki. Twardsze części brokuła pokrój w kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Por pokrój w półtalarki.
Różyczki brokuła dodaj do garnka z podsmażoną cebulką i czosnkiem. Następnie wlej trzy szklanki bulionu warzywnego, dodaj sól i pieprz. Dodaj następnie resztę warzyw. Garnek przykryj pokrywką i zagotuj wszystko. Gotuj około 20 minut, aż brokuł zmięknie.
Do zupy dodaj serek topiony i wszystko zmiksuj na gładki krem. Bułkę lub inne pieczywo pokrój w kostkę i skrop oliwą z oliwek. Możesz dodać 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę. Wrzuć pieczywo na suchą patelnię i podsmaż przez 10 minut. Pieczywo możesz też umieścić w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza, aż do zarumienienia.
Przed podaniem udekoruj zupę parmezanem lub innym ulubionym serem. Dodaj grzanki do zupy.