Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsta, kremowa i kolorowa jesienna zupa. Dość kaloryczna :))))
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 167
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 25
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 133
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 167
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 25
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 133
Składniki
Brokuła umyć, różyczki oddzielić od łodygi i podzielić na mniejsze. Łodygę obrać i drobno pokroić.
W ok 4 l garnku rozpuścić masło. Dodać: - pokrojone w większą kostkę ziemniaki - cebulę pokrojoną w kostkę - paprykę (ja obieram ze skóry) pokrojoną w kostkę - łodygę brokuła pokrojona w kostkę - posiekany ząbek czosnku
Sauté (smażenie w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu) na średnim ogniu ok 10 min. aż cebula zmięknie.
Dodać kmin, sól, pieprz i smażyć jeszcze kilka minut.
Oprószyć mąką i smażyć następne ok 2-3 min.
Dodać bulion i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą miękkie (ok 10 min)
Dodać wymieszaną śmietankę z mlekiem i ser. Gotować, aż ser się rozpuści.
Doprawić solą i pieprzem.
Odlać 2 szklanki zupy - zblendować i wlać z powrotem do garnka.
Dodać różyczki brokuła i gotować przez chwilę, aż zmiękną.
Można dodać koperek lub natkę pietruszki - co kto lubi. ewentualnie doprawić maggi.