Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa brukselkowa

Zupa brukselkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 11681

Dodano:

Odsłon: 1101

Zupa jest delikatna i bardzo smaczna.

Składniki

  • podstawa bulionu u mnie żeberka wieprzowe 35 dag to na dwie porcje
  • Brukselka 25 dag
  • Ziemniaki 2 szt
  • warzywa zupne: marchew, cebula, pietruska i seler po kawałku
  • przyprawy: ziele ang. liść laur. po 1 szt
  • sól i pieprz
  • śmietana 18 % 1- 2 łyżki do zabielenia
  • koperek 2 łyżki posiekany
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zupa będzie gotowała się w sumie godzinę. Włożyłam żeberka do wody 600ml. Dodałam ziele i liść laurowy.
    Po pół godzinie dodałam grubo pokrojone ziemniaki i drobno pokrojoną marchew, pietruszkę, seler i cebulę.
    Na dwadzieścia minut przed końcem dodałam brukselkę, większe przekrojone na pół a mniejsze w całości.

    Gdy warzywa były miękkie zupę zabieliłam zahartowaną śmietaną. Doprawiłam sola i pieprzem. A po wyłączeniu ognia dodałam koperek. Mięso zwykle obieram i dodaję jako wkładkę lub jest smaczne na kanapki.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 04 grudnia 2019 Uwielbiam brukselkę :) Twoja zupka brzmi pysznie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 grudnia 2019 A pomyśleć, że dawno, dawno temu, w odległej galaktyce ;) ... nie lubiłem brukselki. Wszystko zmieniło się po pobycie w ... Brukseli. Przypadek? Nie sądzę :D
Pyszności pod każdą postacią, a taka zupa mniami :)
Odpowiedzi: 10 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń