Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na smakowitą i aromatyczną zupę brukselkową z kawałkami kurczaka i warzywami. Zupa jest bardzo pożywna i z pewnością może być serwowana jako danie główne. Kiedyś nie lubiłam brukselki, teraz zajadam ją z przyjemnością, gdyż jest smaczna, zdrowa i zawiera mnóstwo błonnika, który reguluje trawienie i sprawia, że czujemy się syci :)
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 295
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32666
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 235
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 295
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32666
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 235
Składniki
KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją maśle. Gdy ta się zeszkli dodajemy do niej brukselkę, różyczki kalafiora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz fasolkę szparagową i smażymy wszystko przez chwilę dla wydobycia smaku. KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy pierś i nóżkę z kurczaka oraz liść laurowy i ziele angielskie. Mięso gotujemy na małym ogniu około 15 minut (podczas gotowania ściągamy powstający szum). Po tym czasie obieramy mięso nogi od kości i wraz z piersią z kurczaka kroimy je na mniejsze kawałki, które na chwilę odstawiamy. KROK 3. Podsmażone warzywa wkładamy do bulionu, dodajemy cząber, czosnek staropolski, koperek oraz pietruszkę i gotujemy wszystko do momentu nabrania przez warzywa odpowiedniej miękkości. KROK 4. Następnie do zupy dodajemy kawałki mięsa, zabielamy ją zahartowaną śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem (czarnym i cayenne).
Gotową zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Jako dodatek polecam także muffinki kuskusowe.
Życzę smacznego! :)