Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na smakowitą i aromatyczną zupę brukselkową z kawałkami kurczaka i warzywami. Zupa jest bardzo pożywna i z pewnością może być serwowana jako danie główne. Kiedyś nie lubiłam brukselki, teraz zajadam ją z przyjemnością, gdyż jest smaczna, zdrowa i zawiera mnóstwo błonnika, który reguluje trawienie i sprawia, że czujemy się syci :)
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2638
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20146
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 568
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 742
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7169
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2638
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20146
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 568
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 742
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7169
Składniki
KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją maśle. Gdy ta się zeszkli dodajemy do niej brukselkę, różyczki kalafiora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz fasolkę szparagową i smażymy wszystko przez chwilę dla wydobycia smaku. KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy pierś i nóżkę z kurczaka oraz liść laurowy i ziele angielskie. Mięso gotujemy na małym ogniu około 15 minut (podczas gotowania ściągamy powstający szum). Po tym czasie obieramy mięso nogi od kości i wraz z piersią z kurczaka kroimy je na mniejsze kawałki, które na chwilę odstawiamy. KROK 3. Podsmażone warzywa wkładamy do bulionu, dodajemy cząber, czosnek staropolski, koperek oraz pietruszkę i gotujemy wszystko do momentu nabrania przez warzywa odpowiedniej miękkości. KROK 4. Następnie do zupy dodajemy kawałki mięsa, zabielamy ją zahartowaną śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem (czarnym i cayenne).
Gotową zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Jako dodatek polecam także muffinki kuskusowe.
Życzę smacznego! :)