Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa brukselkowa z kurczakiem

Zupa brukselkowa z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27079

Dodano:

Odsłon: 5798

Dzisiaj zapraszam na smakowitą i aromatyczną zupę brukselkową z kawałkami kurczaka i warzywami. Zupa jest bardzo pożywna i z pewnością może być serwowana jako danie główne. Kiedyś nie lubiłam brukselki, teraz zajadam ją z przyjemnością, gdyż jest smaczna, zdrowa i zawiera mnóstwo błonnika, który reguluje trawienie i sprawia, że czujemy się syci :)

Składniki

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 nóżka z kurczaka
  • 400 g brukselki
  • 2 marchewki
  • 1/3 kalafiora
  • 1 cebula biała
  • 1 garść zielonej fasolki szparagowej
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól i pieprz
  • słodki sos sojowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa brukselkowa z kurczakiem

Przygotowanie

  1. KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją maśle. Gdy ta się zeszkli dodajemy do niej brukselkę, różyczki kalafiora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz fasolkę szparagową i smażymy wszystko przez chwilę dla wydobycia smaku.

    KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy pierś i nóżkę z kurczaka oraz liść laurowy i ziele angielskie. Mięso gotujemy na małym ogniu około 15 minut (podczas gotowania ściągamy powstający szum). Po tym czasie obieramy mięso nogi od kości i wraz z piersią z kurczaka kroimy je na mniejsze kawałki, które na chwilę odstawiamy.

    KROK 3. Podsmażone warzywa wkładamy do bulionu, dodajemy cząber, czosnek staropolski, koperek oraz pietruszkę i gotujemy wszystko do momentu nabrania przez warzywa odpowiedniej miękkości.

    KROK 4. Następnie do zupy dodajemy kawałki mięsa, zabielamy ją zahartowaną śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem (czarnym i cayenne).

  2. Gotową zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Jako dodatek polecam także muffinki kuskusowe.

  3. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 25 kwietnia 2016 jednym slowem "krolewska jarzynowe" uwielbiam wszystko co jest w tej zupce,a brukselke mogejesc 3x dziennie! zupka wyglada wspaniale i b apetyczne

Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia90 25 kwietnia 2016 Uwielbiam takie zupki :) I tak jak Ty też kiedyś nie lubiłam brukselki a teraz lubię ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 25 kwietnia 2016 uwielbiam brukselkę :)
a zupka musi smakować wybornie :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 24 kwietnia 2016 Uwielbiam brukselkę w każdym wydaniu, a u Ciebie prezentuje się mega apetycznie. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 23 kwietnia 2016 Bardzo lubię brukselkę :-)zupka wygląda pysznie i wiosennie :-). Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luna76 23 kwietnia 2016 Jak byłam mała, to zawsze wybierałam, te moje Małe Kapustki z każdej możliwej potrawy :) Ubóstwiam !!! Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń