Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tej porze roku warto jeść zupy, najlepiej takie, które nas zasycą i rozgrzeją. Dzisiaj proponuję zupę mocno cebulową z serem żółtym. Dawno jej nie robiłam i postanowiłam przypomnieć ten smak sobie i domownikom.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 256
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 256
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
Cebulę przeznaczoną na zupę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku, w którym zamierzamy gotować zupę, rozgrzać masło. Na nim zeszklić cebulę, następnie dodać mąkę, energicznie wymieszać z cebulą. Chwilkę smażyć na małym ogniu, następnie zalać wywarem cielęcym, dopełnić wodą (800ml), doprawić solą i białym pieprzem. Zupę gotować około 20 minut. W czasie, gdy zupa nam się gotuje przygotowujemy pozostałe składniki. Dwie duże cebule obieramy, kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z mieloną papryką. Cebulowe krążki smażymy na oleju, do mocnego zrumienienia. Tym sposobem powstaną nam takie cebulowe chipsy. Jeżeli zupa jest już gotowa podajemy ją z cebulowymi chipsami, posypaną startym serem. Przed podaniem można oczywiście zupę zblendować, ale u mnie jest po domowemu, bez blendowania. Zamiast chipsów cebulowych dobrze sprawdzą się chrupiące grzanki.
Smacznego.