Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48509

Dodano:

Odsłon: 6024

O tej porze roku warto jeść zupy, najlepiej takie, które nas zasycą i rozgrzeją. Dzisiaj proponuję zupę mocno cebulową z serem żółtym. Dawno jej nie robiłam i postanowiłam przypomnieć ten smak sobie i domownikom.

Składniki

  • cebula 800g
  • mąka pszenna 3 łyżki (płaskie)
  • masło 2 łyżki
  • bulion cielęcy lub wołowy 1 litr
  • sól, pieprz biały mielony
  • dodatkowo:
  • cebula 2 sztuki
  • ser żółty 7 dkg
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę przeznaczoną na zupę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku, w którym zamierzamy gotować zupę, rozgrzać masło.
    Na nim zeszklić cebulę, następnie dodać mąkę, energicznie wymieszać z cebulą. Chwilkę smażyć na małym ogniu, następnie zalać wywarem cielęcym, dopełnić wodą (800ml), doprawić solą i białym pieprzem. Zupę gotować około 20 minut.
    W czasie, gdy zupa nam się gotuje przygotowujemy pozostałe składniki. Dwie duże cebule obieramy, kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z mieloną papryką. Cebulowe krążki smażymy na oleju, do mocnego zrumienienia. Tym sposobem powstaną nam takie cebulowe chipsy.
    Jeżeli zupa jest już gotowa podajemy ją z cebulowymi chipsami, posypaną startym serem. Przed podaniem można oczywiście zupę zblendować, ale u mnie jest po domowemu, bez blendowania.
    Zamiast chipsów cebulowych dobrze sprawdzą się chrupiące grzanki.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń