Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 934 Ocena: 17594

Dodano:

Odsłon: 1844

Alternatywa dla żurku i białego barszczu.

Składniki

  • 1 duża porcja włoszczyzny
  • 450 g wędzonego boczku
  • dwie białe kiełbasy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 300 ml serwatki
  • 1 korzeń chrzanu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa chrzanowa

Przygotowanie

  1. Z oczyszczonej włoszczyzny ugotowałem litr wywaru. Wyjąłem warzywa, dodałem boczek,
    białą kiełbasę i przyprawy. Gotowałem ok. 30 minut. Wyjąłem kiełbasę i boczek, a do garnka wlałem serwatkę, zagotowałem. Dodałem starty chrzan oraz dwa przetarte przez sitko żółtka.
    Doprawiłem pieprzem, solą i majerankiem. Dodałem pozostałe pokrojone w ćwiartki jajka, pokrojoną w plastry białą kiełbasę i w kostkę boczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń