Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa curry z kalafiorem i krewetkami

Przepis dnia 2020-05-28
Zupa curry z kalafiorem i krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2256 Ocena: 49799

Dodano:

Odsłon: 214

Heloł! Są tutaj amatorzy orientalnych smaków? Wielbiciele krewetek? Ta zupa dokładnie dla Was. Prosta, a kopnięcie ma.

Składniki

  • 250 g białych krewetek
  • 5 liści kaffiru
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 marchewki młode
  • 4 grzyby mun
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • 100 ml wrzątku
  • 2 łyżki pasty thai curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1/2 małego młodego kalafiora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 szczypta cukru palmowego
  • 300 g makaronu udon
  • 1 pęczek natki pietruszki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa curry z kalafiorem i krewetkami

Przygotowanie

  1. Krewetki gotujemy w bulionie z dodatkiem kaffiru. Wywar przecedzamy, dodajemy pokrojone marchewki, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby oraz przecedzony wywar z trawy cytrynowej. Z krewetek usuwamy pancerz, a same przekładamy na talerzyk.

    Po chwili do zupy dodajemy pastę curry, gotujemy na małym ogniu przez kwadrans.

    Wlewamy mleko kokosowe, różyczki kalafiora, pokrojony seler. Gotujemy przez 10 minut. Pokrojony czosnek, starty imbir wrzucamy i gotujemy około dwóch minut. Zestawiamy z ognia, wrzucamy krewetki. Całość doprawiamy pieprzem, solą i cukrem.

    Podajemy z makaronem udon oraz posiekaną natką pietruszki. Jak kto woli, to może być natka kolendry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fram 26 maja przetrenowane, co prawda bez makaronu (dieta po przymusowym areszcie domowym ;-) ale i tak doskonała Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Fram 24 maja oj... moje smaki... krewetki, curry, kalafior... będzie trenowane ;-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń