Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa czosnkowo-kalafiorowa to gęsty krem o delikatnym, ale wyrazistym smaku. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający posiłek na jesienne i zimowe obiady, a do tego świetnie wzmocni odporność. To skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów o przeciwzapalnym, antybakteryjnym oraz przeciwutleniającym działaniu. Przyrządzisz ją na bazie bulionu (warzywnego lub mięsnego), z dodatkiem kalafiora, czosnku i ziemniaków. Podawaj z grzankami, bagietką lub groszkiem ptysiowym.
Blender ręczny
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 830
Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...
Odsłon: 54
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2062
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 830
Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...
Odsłon: 54
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2062
Składniki
Przygotuj warzywa. Kalafiora podziel na większe różyczki. Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Czosnek obierz i podziel na ząbki.
Bulion wlej do garnka, zagotuj. Wsyp pokrojone ziemniaki i różyczki kalafiora. Gotuj do miękkości warzyw.
W międzyczasie rozgrzej masło na patelni. Podsmaż na nim ząbki czosnku, aż do zarumienienia (powinny też nieco zmięknąć). Zdejmij z patelni na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Odstaw kilka - będą dekoracją talerza.
Przełóż czosnek do garnka, wymieszaj całość i wyłącz palnik. Zblenduj, aby powstała gęsta zupa czosnkowo-kalafiorowa. Na końcu dopraw jeszcze solą i pieprzem, według uznania.
Krem podawaj solo (dodając na wierzch kilka odłożonych wcześniej, podsmażonych ząbków czosnku) lub z grzankami, świeżą bagietką czy groszkiem ptysiowym.