Do góry

Zupy Przepis na:

zupa dyniowa na mleku...

zupa dyniowa na mleku...

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 18593

Dodano:

Odsłon: 3446

zupa którą zawsze robił moja babcia

Składniki

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 0,75 litra mleka
  • szczypta soli
  • laska wanilii
  • cukier do smaku
  • kluski: 2 jajka
  • 2-3 łyżki wody
  • 5-6 łyżek mąki
  • troszkę soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka ok 10 minut. Odlewamy wodę i widelcem rozdrabniamy można także blenderem. W garnku gotujemy mleko z laską wanilii, dodajemy pure z dyni i sól.

  2. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mąkę, sól i mieszamy łyżką do uzyskania w miarę gładkiej masy. Jeśli będzie potrzeba dodajemy odrobinę wody.
    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto nakładamy na mokrą deskę do krojenia. Zsuwamy je nożem z deski wprost do zupy. Gotujemy 2-3 minuty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń